ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cik gara ir Saturna diena?


Publicēts: 23.12.2007

Ja jūs dzīvotu uz Saturna, cik gara būtu diena? Ilgu laiku tas nebija zināms, jo Saturna virsmu slēpj bieza mākoņu sega. Zem tiem, neredzama parastiem novērojumiem, atrodas virsma, kas riņķo ar konstantu ātrumu. Bet... ko nevar saredzēt, to var sadzirdēt.

Pateicoties radio viļņiem, kas nāk no Saturna, zinātniekiem ir izdevies izskaitļot Saturna rotācijas periodu. Lādētās daļiņas, kas ir ieslodzītas Saturna iekšienē, mijiedarbojas ar milzu planētas magnētisko lauku un raida radio viļņus 100 KHz (kilo herci) frekvencē. Tas ir it kā Saturns būtu kā milzīga radio stacija, kura skan vienā frekvencē, bet magnētiskajam laukam rotējot, frekvence mainās.

1980ajos gados deviņus mēnešus pēc kārtas automātiskais kosmosa kuģis Voyager mērīja šīs pārraides un tika izrēķināts, ka rotācijas periods ir 10 stundas 39 minūtes un 24 sekundes ar neprecizitāti 7 sekundes. Pēc piecpadsmit gadiem Ulysses kosmosa kuģis veica atkārtotus mērījumus un aprēķināja, ka rotācijas periods ir 10 stundas 45 minūtes un 45 sekundes ar 36 sekunžu neprecizitāti.

6 minūšu starpība. Tas ir daudz! Vai nu Saturns sācis griezties lēnāk, vai tam ir cits iemesls. Cassini arī veica mērījumus un secināja, ka papildus šai ilgā perioda variācijai vēl pastāv iknedēļas variācija aptuveni 1% apmērā.

Zinātnieki uzskata, ka iemesli varētu būt veseli divi, ja ne pat vairāk. Pirmkārt, Saules vējš, kas ietekmē mērījumu rezultātus. Otrkārt, pavadoņa Encelada geizeru izvirdums iespējams ietekmē Saturna magnētisko lauku.

Cassini iegūti dati liecina, ka vislielāko ietekmi atstāj Saule. Mērījumu variācijas mainās ik 25 dienas, kas atbilst Saules rotācijai kāda vērojama no Saturna. Arī Saules vēja ātrums visticamāk ietekmē mērījumu rezultātus. Encelada izvirdumi varētu radīt izmaiņas lielākā laika periodā, bet lai noteiktu vai pavadonis tiešām tik būtiski ietekmē gredzenoto planētu, ir jāveic papildus mērījumi.

Saturna patiesais rotācijas periods varētu palīdzēt saprast vēju ātrumu, kā arī Saturna iekšējo struktūru uzbūvi un izkārtojumu.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!