ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini un Encelads : atkalredzēšanās


Publicēts: 15.03.2008

2008. gada 12. martā, kā jau mēs iepriekš rakstījām, Cassini palidoja garām Saturna pavadonim Enceladam. Caur ledainajiem geizeriem kosmosa kuģis izbrāzās ar ātrumu 15 km/s. Zinātnieki pagaidām turpina apstrādāt iegūtos datus, bet mēs piedāvājam nelielu atskatu uz notikušo.

Zinātnieki uzskata, ka šī pārlidojuma rezultātā tiks iegūti pierādījumi tam, ka zem ledainās pavadoņa virsmas atrodas ūdens šķidrā veidā. Geizeri dienvidpolā izsviež ledus daļiņas kosmosā ar ātrumu 400 m/s. Iegūtie dati palīdzēs saprast kā ir veidojušās spraugas dienvidpolā, un kāda ir ģeoloģiskā vēsture tik atšķirīgajiem pavadoņa poliem.

Cassini nosūtītie ziemeļu pola attēli parāda, ka dienvidu puslode, jo sevišķi pats dienvidpols, ir daudz jaunāki nekā ziemeļu polārais apvidus, kuru rotā dažāda izmēra krāteru bedres. Šie krāteri ir "sasaluši" dažādās izverduma stadijās, tos ir izmainījusi pavadoņa ģeoloģiskā aktivitāte un iespējams arī siltums no iekšienes. Daudzus krāterus šķērso nelielas spraugas.

"Jaunajos attēlos mēs labi redzam cik ļoti ziemeļpols atšķiras no dienvidu, kas ir nozīmīgs salīdiznājums, lai izzinātu pavadoņa  ģeoloģisko vēsturi," skaidroja Kerolīna Porko, Cassini projekta dalībniece.

Šīs nedēļas lidojums un otrs, kas plānots 2008. gada 9. oktobrī, tika paredzēts tam, lai Cassini daļiņu analizātors varētu "vivisecēt" geizera izsviesto daļiņu plūsmu, lai iegūtu informāciju par daļiņu blīvumu, izmēriem, uzbūvi un ātrumu. Jauniegūtie dati varētu palīdzēt precizēt vai geizeru izdalītās gāzes ir tās pašas, kuras veido halo ap pavadoni.

Cassini pietuvošanās fāzē datus vāca divi instrumenti - kosmisko putekļu analizators (CDA) un jonu un neitrālās masas spektrometrs (INMS). Nenoskaidrotas CDA kļūdas rezultātā, pietuvošanās maksimuma fāzē dati netika iegūti, lai gan tie tika vākti pirms un pēc šī maksimuma. Lidojuma laikā notika programmatūras versiju maiņa. Jaunākajai versijai vajadzēja nodrošināt labāku daļiņu uzskaiti. Pārējie instrumenti darbojās nevainojami un turpināja vāk datus arī brīdī, kad kosmosa kuģis atradās vistuvāk pavadonim.

NASA/JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: