ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cassini trāpa mērķī


Publicēts: 13.08.2008

11. augusta lidojums garām Enceladam ir noritējis vairāk kā veiksmīgi. Attēli ir sanākuši perfekti. Kā pastāstīja Kerolīna Porko, tad attēlos nav nevienas izsmērētas vietas. Iedomājieties, ka braucat ar ātrumu 80 kilometri stundā un caur mašīnas logu cenšaties nofotografēt ar 2000 mm objektīvu ceļa zīmi, kas atrodas aptuveni kilometru attālumā, un jums jāiegūst skaidrs un detalizēts attēls. Uzdevums nav no vieglajiem, bet Cassini to ir paveicis.

Cassini Saturna pavadoņa virsmai garām lidoja milzīgā ātrumā (18 km/s), kas ļoti apgrūtina skaidra attēla iegūšanu. Cassini mērķis bija septiņi virsmas apgabali. Iegūto fotoattēlu izšķirtspēja svārstās no 8 līdz 28 metriem uz pikseli. Ekspozīcijas laiki tika izvēlēti pietiekami gari, lai redzētu vairāk detaļu, bet pietiekami īsi, lai neviedotos smērējumi.

Galvenais Cassini mērķis bija tā dēvētās "tīģera strīpas" jeb milzīgas plaisas, no kurām izverd ledus geizeri. Patlaban zinātnieki analizē iegūtos attēlus. Cairo sulcus attēlos redzami milzīgi ledus bluķi, kas burtiski nosēj redzamo virsmu. Damascus sulcus attēliem ir vismazākā izšķirtspēja. Papildus jau zināmajām plaisām, zinātniekiem ir izdevies ieraudzīt arī jaunas.

 

Gaidīsim turpmākās ziņas no Cassini komandas.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!