ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Atkāpies un aiztaisi degunu


Publicēts: 18.04.2010

"Holivudai viņi sagādātu problēmas," teica astrobiologs Viljams Beins. "Atliktu iesūtīt tikai vienu pārstāvi zvaigžņu kuģī Enterprise, kad tas acumirklī uzvārītos, uzliesmotu un izplūdes gāzes nogalinātu ikvienu, kas atrastos tā tuvumā. Pat visniecīgākā elpas dvesma neizturami smirdētu."

Astrobiologs Viljams Beins uzskata, ka gadījumā, ja dzīvība būtu attīstījusies uz Saturna pavadoņa Titāna, tā būtu smirdīga, neparasta un sprādzienbīstama, salīdzinot ar Zemes dzīvības formām.

"Es domāju, ka tas būtu ļoti interesanti," teica Beins. "Vai nebūtu skumji, ja lielākā daļa citplanētiešu, kurus mēs atrastu, būtu tieši tādi paši kā mēs, bet ar astēm un zili?"

Doktors Beins nodarbojas ar dzīvības ķīmijas ekstrēmo iespēju izpēti. Dzīvība uz Saturna lielākā pavadoņa Titāna ir viens no visdīvainākajiem scenārijiem. Titāns ir aptuveni divas reizes lielāks par Zemes pavadoni Mēnesi. Tam ir bieza atmosfēra. Tā kā pavadonis atrodas visai patālu no siltuma avota Saules, tur vidējā temperatūra ir -180oC. Ūdens ir saslis ledū. Vienīgie šķidrumi ir metāns un etāns, kas veido ezerus un dīķus.

"Dzīvībai ir nepieciešams šķidrums. Pat vissausākajam tuksneša augam ir nepieciešams ūdens. Tātad, ja uz Titāna pastāv dzīvība, tajā tek šķidra metāna asinis, nevis ūdens," fantazēja Beins. "Tas nozīmē, ka ķīmija ir pilnīgi savādāka. Molekulas izmanto daudz lielāku elementu dažādību, nekā mēs. Pašas molekulas ir mazākas. Tām vajadzētu daudz aktīvāk reaģēt."

Ķīmisko vielu šķīdība šķidrā metānā ir visai ierobežota un atkarīga no molekulārās masas. Praktiski visas molekulas, kuru sastāvā ir vairāk kā 6 ne-ūdeņraža atomi, ir nešķīstošas. Metabolismam, kurš notiek šķidra metāna klātbūtnē, ir jāizmanto daudz mazākas molekulas. Zemes bioķīmijas gadījumā parasti reakcijās iesaistās molekulas, kurās ir aptuveni 10 smagie (ne-ūdeņraža) atomi. Ar ierobežotu šķīdības robežu ir iespējams izveidot tikai 3400 molekulas, ja izmantojam ķīmiju, kas pieejama uz Zemes.

"Zemes dzīvības formas izmanto 700 molekulas, bet, lai atrastu pareizās 700, ir pamats domāt, ka jums jāspēj uztaisīt 10 miljonus vai vairāk," skaidroja Beins. "Nav svarīgi, cik molekulas jūs spējat uztaisīt, bet gan, vai spējat izveidot pareizo kolekciju, kas nepieciešama metabolisma procesiem. Tas ir tāpat, kā meklēt izejmateriālus galdam kokmateriālu noliktavā. Teorētiski jums vajag tikai piecus gabalus. Iespējams, ka noliktava ir pilna ar dažādiem dēļiem, bet jūs nespējat salasīt tādus piecus, kas derētu kopā. Tādēļ jums jāspēj izveidot daudz vairāk molekulu, nekā patiesībā ir vajadzīgs. Tādēļ Titāna 6 atomu elementiem būtu jaizmanto dažādu saišu tipi un elementi, ieskaitot sēru un fosforu daudz nestabilākās formās, kā arī silikonu."

Enerģija ir vēl viens faktors, kas ietekmētu Titāna dzīvības formu izveidošanos. Uz pavadoņa virsmas nonāk tikai 10% no Saules gaismas apjoma, kāds sasniedz Zemi. Saules enerģijas tur būtu maz.

"Straujām kustībām un augšanai ir nepieciešams daudz enerģijas. Tātad teorētiski ir iespējami lēni augoši, ķērpjiem līdzīgi organismi," teica doktors Beins.

Royal Astronomical Society

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!