ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

S/2004 N1 jeb ko nepamanīja Voyager 2


Publicēts: 16.07.2013

Astronomi, izmantojot Habla teleskopu, ir atklājuši vēl vienu Neptūna pavadoni. Tādejādi šobrīd zināmo Neptūna pavadoņu skaits ir sasniedzis 14. Pavadoņa diametrs nepārsniedz 20 kilometrus. Šobrīd S/2004 N1 ir mazākais zināmais Neptūna pavadonis. Tas ir tik mazs, ka 1989. gadā garām lidojošais Voyager 2 to nepamanīja.

Marks Šovalters no SETI institūta pavadoni pamanīja 1. jūlijā, pētot blāvo planētas gredzenu sistēmu.

"Pavadonis un gredzeni griežas ļot ātri un mums vajadzēja izdomāt veidu, kā tos nofotografētu, lai iegūtu pietiekamu detalizācijas pakāpi," teica Šovalters. "Tādēļ arī sporta fotogrāfi fokusējas uz sportistu - sportista attēls ir ass, bet viss pārējais - izplūdis."

Zinātkāres dzīts, Šovalters paplašināja pētāmo apgabalu krietni aiz gredzenu sistēmas robežām un pamanīja baltu punktu aptuveni 105 000 kilometru attālumā no Neptūna. Jaunatklātais pavadonis riņķo starp Lārisu un Proteju.

Pēc tam Šovalters izpētīja aptuveni 150 Neptūna sistēmas attēlus, kuri ar Habla teleskopu fotografēti laika posmā no 2004. līdz 2008. gadam. Tas pats baltais punkts parādījās atkal un atkal. Izveidojot objekta orbītu, bija redzams, ka vienu riņķi ap planētu tas veic 23 stundās.

S/2004 N1 ir tik mazs un blāvs, ka tā spožums ir aptuveni 100 miljonus reižu mazāks nekā visblāvākajai zvaigznei, kuru iespējams ieraudzīt ar neapbruņotu aci.

STScI, NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!