ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Merkurs nav Mēness


Publicēts: 31.01.2008

Nu jau Merkuru var saredzēt tikai pa Messenger aizmugurējiem iluminatoriem, bet tā atsūtītie dati ir bagāti ar jaunumiem un pārsteigumiem par planētu, kuru agrāk zinātnieki salīdzināja ar Zemes pavadoni Mēnesi. Jāatzīst, ka līdzība pamazām sāk izzust.

"Šis lidojums garām Merkuram ļāva mums ieraudzīt to planētas daļu, ko neviens līdz šim nebija skatījis. Mūsu mazais kosmosa kuģis ir īstas jaunatklājumu zelta raktuves," paskaidroja Šīns Solomons no Kārnegija institūta.

Messenger kameras un citi sensori ir nosūtījuši uz Zemi  vairāk kā 1200 attēlu un planētas mērījumu datus.

Uz Merkura, atšķirībā no Mēness, ir milzīgas klinšu grēdas, kas stiepjas simtiem kilometru garumā. Pat krāteri, kuri atrodas uz Merkura, nav tādi kā uz Mēness. Viens no dīvainākajiem krāteriem ir jaunatklātais Zirnekļa krāteris.

Šāds veidojums pirmo reizi ir novērots uz Merkura un nekas tamlīdzīgs nav redzēts uz Mēness. Tas atrodas milzīgā Caloris baseina vidienē un sastāv no vairāk kā simts plakaniem, radiāliem veidojumiem, kas nāk no sarežģīti veidotā centrālā reģiona.

"Gandrīz pašā Zirnekļa centrā atrodas krāteris, bet nav saprotams, vai krāteris ir saistīts ar veidojumu, vai radies vēlāk," pastāstīja Džeims Heds no Brauna universitātes.

Kad 1970tajos gados Merkuram garām lidoja Mariner 10, tas redzēja tikai daļu no Caloris baseina. Messenger parādīja šo apvidu pilnībā un tas izrādījās lielāks nekā tika uzskatīts pirms tam.

Messenger atgrieztie dati par Merkura magnētisko lauku atšķiras no Mariner 10 sūtītajiem. Lai arī 14. janvārī magnētiskais lauks bija relatīvi mierīgs, tajā bija redzams, ka pastāv ievērojams iekšējais spiediens. Turpmākie pārlidojumi un Messenger ieiešana orbītā un ar to saistītie iespējamie pētījumi, palīdzēs vēl labāk izprast Merkura magnētiskās čaulas īpašības.

Messenger instrumenti Merkura ekzosfērā (niecīgā atmosfēra) konstatēja nātrija, kalcija un ūdeņraža klātbūtni. Atmosfēra visticamāk radusies Merkura virsmas sastāvdaļām mijiedarbojoties ar karsto plazmu, kas nonāk Merkura magnētiskā lauka ietekmē. Messenger saskārās arī ar Merkura "asti", kura ir bagāta ar nātriju un stiepjas ~40 000 km attālumā. Aptuveni tādā pašā garumā stiepjas jaunatklātā ūdeņraža aste.

"Ar gaidāmajiem pārlidojumiem un Messenger atrašanos orbītā, mēs tikai sākam doties turp, kur nekad agrāk neesam bijuši," piebilda Ralfs Maknats.

NASA

Komentāri

  1. es tieši 1.02.2008 domāja šādi:

    Ideāla mājas lapa :) Man patīk ka šeit var atrast info par astronomiju!!!

  2. Aivjans tieši 15.02.2008 domāja šādi:

    Vienkārši par sarežģīto. Man patīk.

  3. Antons Mikoss tieši 9.03.2008 domāja šādi:

    Merkuram ļāva mums ieraudzīt to planētas daļu, ko neviens līdz šim nebija skatījis........

    varētu domāt, ka Merkurs riņķo ap zemi. Kas nodrošina nemainīgu merkura atrašanos pret zemi?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!