ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zem zilajām Plutona debesīm


Publicēts: 10.10.2015

Pirmie krāsainie Plutona atmosfēras attēli atklāj dūmakas zilo toni. Iespējams, ka dūmaka atmosfēras augšējos slāņos ir līdzīga tai, kas novērojama uz Saturna pavadoņa Titāna. Tās izcelsme ir saistīta ar Saules gaismas izraisītām slāpekļa un metāna ķīmiskām reakcijām, kuru rezultātā rodas mazas, kvēpiem līdzīgas daļiņas, kas tiek dēvētas par tolīniem.

"Kurš gan būtu gaidījis zilas debesis Koipera joslā? Tas ir fantastiski," teica Alans Šterns no Dienvidrietumu Izpētes institūta.

Pašas daļiņas visticamāk ir pelēkā vai sarkanā krāsā, bet to spēja izkliedēt zilo gaismu ir tā, kas rada New Horizons novēroto efektu.

"Šis burvīgais zilais tonis vēsta par daļiņu izmēriem un sastāvu," paskaidroja Kērlija Hoveta no Dienvidrietumu Izpētes institūta. "Zilā gaisma visbiežāk rodas, nelielām daļiņām izkliedējot Saules gaismu. Uz Zemes šīs daļiņas ir ļoti mazās slāpekļa molekulas. Uz Plutona tās ir lielākas, bet tomēr joprojām mazas - kvēpiem līdzīgas daļiņas, kuras mēs dēvējam par tolīniem."

Tolīni veidojas augstu atmosfērā, kur ultravioletie stari jonizē un sadala slāpekļa un metāna molekulas, ļaujot produktiem savstarpēji reaģēt, veidojot arvien sarežģītākus negatīvi un pozitīvi lādētus jonus. Kad tie atkal apvienojas, veidojas ļoti sarežģītas makromolekulas. Pirmo reizi šis process tika atklāts Saturna pavadoņa Titāna atmosfēras augšējos slāņos. Šīs molekulas apvienojas. Daļiņas kļūst lielākas. Gaistošās gāzes kondensējas uz šīm daļiņām, pārklājot tās ar plānu ledus kārtiņu. Galarezultātā tās nokrīt līdz Plutona virsmai, piešķirot tai sarkanīgu nokrāsu.

Otrs atklājums ir saistīts ar ūdens ledus atsegumiem, kuri ir konstatēti uz Plutona virsmas.

"Uz lielākās daļas no Plutona virsmas nav redzami ūdens ledus atsegumi," teica Džeisons Kuks. "Visticamāk tie ir pārklāti ar citu, daudz gaistošāku elementu ledu. Izaicinājums ir izprast, kādēļ ūdens atrodas tieši tur un ne citur."

Interesanti, ka šie reģioni, kuros konstatēti ūdens ledus atsegumi, virsmas krāsainajos attēlos ir apvidi, kuriem raksturīga intensīvi sarkanā krāsa.

"Es esmu pārsteigta, ka šis ūdens ledus ir tik sarkans," pastāstīja Silvija Protopapa no Merilendas universitātes. "Pagaidām mēs neizprotam saistību starp ūdens ledu un sarkanajiem tolīniem uz Plutona virsmas."

New Horizons, kurš turpina sūtīt datus uz Zemi, šobrīd atrodas aptuveni 5 miljardu kilometru attālumā no Zemes. Kosmiskais aparāts ir labā stāvoklī un darbojas lieliski.

NASA

Komentāri

  1. marcus tieši 12.10.2015 domāja šādi:

    atliek tikai gaidīt nākošos attēlus un gan jau, ka atkal būs jauni pārsteigumi!

  2. Andris tieši 16.10.2015 domāja šādi:

    Piekrītu marcusam.
    Fascinē cik maz mēs zinam par savu saules sistēmu.

  3. Redaktors tieši 16.10.2015 domāja šādi:

    Ņemot vērā, cik gadus cilvēks apzināti un intensīvi pēta apkārtējo pasauli, droši var teikt, ka mēs esam paskribinājuši aisberga virsotni.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!