ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tikšanās ar Plutonu jau 14. jūlijā


Publicēts: 3.06.2015

Pēc deviņu gadu ilgā ceļojuma NASA zonde New Horizons ir nedaudz vairāk kā 30 dienu attālumā no sava galamērķa - mazās planētas Plutona. Šobrīd iegūtie attēli atklāj tumšākus un gaišākus veidojums uz šī objekta. No vienkārša gaismas punktiņa Plutons ir pārvērties interesantā planetārajā objektā, uz kura redzami kontrastējoši apgabali, par kuru sastāvu un uzbūvi var izteikt tikai minējumus.

Gan aprīļa, gan maija attēlos redzams gaišāks apgabals pola apkaimē, kas liek domāt, ka tur atrodas polārā ledus cepure. Jūlijā šim reģionam tiks veikta spektroskopija, lai noteiktu ķīmisko sastāvu.

Jūnija beigās fotografētie attēli būs jau aptuveni ar 4 reizes labāku izšķirtspēju, bet brīdī, kad New Horizons atradīsies vistuvāk Plutonam, attēlu izšķirtspēja būs aptuveni 5000 reižu labāka nekā maija attēliem.

Lai arī vistuvāk Plutonam zonde atradīsies 14. jūlijā plkst. 14:50 pēc Latvijas laika, intensīva izpēte sāksies jau ātrāk. Tā kā kosmiskais aparāts trauksies cauri Plutona sistēmai ar ātrumu 13,8 km/s, tad tā datu vākšanas un uzglabāšanas iekārtas ir izveidotas tā, lai pēc iespējas efektīvāk varētu uzglabāt lielus datu apjomus, kurus uz Zemi nosūtīs vēlāk. Pārlidojuma brīdī savākto datu apjoms aptuveni 100 reizes pārsniegs datu daudzumu, kādu zonde spēj nosūtīt uz Zemi vienas dienas sesijā. Tā kā New Horizons nav vienīgais Tālo kosmosa sakaru tīkla lietotājs, tad ir saprotams, ka vērtīgā informācija uz Zemi tiks sūtīta visu 2015. gadu un arī vēl 2016. gadā.

NASA

Komentāri

  1. marcus tieši 4.06.2015 domāja šādi:

    ar nepacietību gaidīšu 14. jūliju

  2. Mārča tieši 5.06.2015 domāja šādi:

    Lūdzu kāds man varētu paskaidrot, kā tehniski NASA zonde to 12000 kilometra attāla punkta varēs ievākt ķīmisko vielu sastāvu traucoties garan Plutonam 13km/s lielu ātrumu? Nespēju to aptvert ar prātu? :) žēl, ka šī zonde tikai palidos garam un nepētīs Plutonam sistēmu?!

  3. Nelabojams tieši 6.06.2015 domāja šādi:

    Par spektroskopijas metodēm esi kaut ko dzirdējis?
    Vēl 19.g.s. vidū, jau pēc Fraunhofera līniju atklāšanas Saules spektrā un īsi pirms spektroskopijas metodes izgudrošanas 1862.gadā franču filosofs Lemetrs apgalvoja, ka debess ķermeņu ķīmisko sastāvs esot viena no lietām, ko cilvēcei nekad neizdošoties uzzināt, jo mēs, lūk, nevarot tikt viņiem klāt un paņemt paraugu. Konkrēti par New Horizons paskaties http://www.nasa.gov/mission_pages/newhorizons/spacecraft/index.html - tur ir par aparatūru, ar kādu zonde apgādāta.
    Par spektroskopijas metodēm astronomijā latviski, diemžēl, nav nekā sakarīga, ko palasīties, izņemot paši triviālāko attiecībā uz zvaigžņu spektriem. Vienreiz vajadzētu saņemties, atrast laiku un uzrakstīt...

  4. Redaktors tieši 6.06.2015 domāja šādi:

    Nelabojamais, būtu ļoti pateicīga, ja tiešām kaut kas tāds taptu. Būtu noderīga informācija.

  5. Nelabojams tieši 8.06.2015 domāja šādi:

    Hehe, šovakar satura rādītāju uzmetu... bet neko nesolu pagaidām, vismaz kādus termiņus noteikti ne.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!