ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Saules sitēmā ir atrasts Plutona līdzinieks


Publicēts: 8.10.2002

Jaunatklātais objekts, kas mitinās Saules sitēmas nomalē, ir lielāks nekā visi asteroīdu jostas objekti kopā, pirmdien paziņoja astronomi. Lodveida planetārais objekts, uz pusi mazāks nekā Plutons, ir lielākais objekts, kas atrasts Saules sistēmā, kopš 1930 gada - devītās planētas atklāšanas gada. Tas riņķo ap Sauli 6,4 miljardu kilometru attālumā tā sauktajā Kuipera jostā - riņķī, kuru veido tūksstošiem pirmatnēji ledus un akmens gabali, kuru izcelsme datējas ar Saules sitēmas rašanās brīdi.

QUAOAR varētu sasniegt:
-- 100 000 gados ejot ar kājām.
-- aptuveni 25 gados kosmosa kuģī pieptreizējiem ātrumiem.
-- 5 stundās to sasniedz Saules gaisma.

Šis objekts, nodēvēts par Quaoar vēl vairāk nostiprina teoriju, ka Plutons nav parasta planēta, bet gan Kuipera jostas sastāvdaļa.

"Quaoars pašos pamatos iedragā nostāju, ka Plutons ir planēta," skaidro planetologs Mike Brown, jaunatklājuma līdzautors. "Ja Pluto būtu atklāts tikai šodien, tad nevienam nenāktu prātā to nodēvēt par planētu, jo ir skaidri redzams, ka tas ir Kuipera jostas objekts."

Kuipera josta ir mājvieta daudzām komētām, kas periodiski ielido iekšējos Saules sitēmas apgabalos. Tās un lielākie jostas objekti ir pirmatnējās paliekas no Saules sitēmas dzimšanas laikiem, kas varētu palīdzēt izskaidrot daudzus jautājumus par mūsu apkārtējā kosmosa rašanos. 
 
Jaunā objekta diametrs ir 1300 kilometri un tas apriņķo sauli 288 gados. Tā orbīta ir stabila un riņķveida, salīdzinājumā ar Plutonu.

Savukārt Plutons, kas tiek uzskatīts par vistālāko planētu, Sauli apriņķo 248 gados un tā attālums no Saules ir 5,8 miljardu kilometru. Tomēr savādā ledus planēta veic izteikti eliptisku ceļu savā riņķojumā un reizēm šķērso Neptūna orbītu.

Šobrīd astronomi ir vairāk nekā pārliecināti, ka Pluto ir Kuiper jostas objekts, kas miljoniem gadus atpakaļ ir iegrūsts neparastā, Neptūna orbītu šķērsojošā riņķojumā ap Sauli.

Gluži kā pārējie Kuipera jostas objekti, Quaoars domājams satur klintsiežus, ledu un sasaldētas organiskās vielas - metānu, oglekļa dioksīdu un oglekļa monoksīdu. Tā virsma, eoniem ilgi lēnām cepināta ar Saules ultravioletajiem stariem, droši vien ir tumša un savā konsistencē līdzinās darvai.

Objekts, kurš nosaukts Quaoar, izrunājas kā KVĀ-O-AR, par godu Tongvas cilts, Dienvidkalifornijas aborigēnu, radīšanas dievam.

Tā kā teleskopi un dažādas meklēšanas tehnoloģijas nemitīgi pilnveidojas, tad astronomi pilnīgi droši apgalvo, ka tuvāko gadu laikā tiks atrast daudzi Kuipera jostas objekti, ieskaitot arī šādus milzeņus.

"Es ticu, ka tiks atrasts arī Plutona izmēra debess ķermenis," pārliecināti teica planetologs Mike Brown.

Richard Stenger (CNN)

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!