ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sarežģītais Plutons


Publicēts: 11.09.2015

"Ja mākslinieks būtu uzzīmējis šādu Plutonu pirms mūsu lidojuma garām tam, es teiktu, ka viņš ir pāršāvis pār strīpu," teica New Horizons vadošais pētnieks Alans Šterns no Dienvidrietumu Izpētes institūta. "Bet tieši tāds tas ir. Uz Plutona redzam tādu virsmas dažādību un procesu sarežģītību, kas spēj sacensties ar visu citur Saules sistēmā redzēto."

2015.gada 5.septembrī tika uzsākta datu lejupielāde no New Horizons, kas ilgs aptuveni gadu. Dažu dienu laikā lejupielādētie attēli ir palielinājuši to Plutona virsmas apgabalu, kas tagad pieejams 400 metri uz pikseli izšķirtspējā. Tajos redzami ļoti daudzveidīgi virsmas veidojumi - iespējamās kāpas, slāpekļa ledus plūsmas, kas no kalniem plūdušas uz līdzenumiem, un pat ieleju tīkls, kuru varēja izgrauzt uz Plutona plūstošais materiāls. Tāpat redzami reģioni, kuros atrodas haotiski izmētāti kalni, kas atgādina uz Jupitera pavadoņa Eiropas redzēto.

"Plutona virsma ir ne mazāk sarežģīta kā Marsa," teica Džefs Mūrs no NASA Eimsa Izpētes centra. "Haotiski izmētātie kalni varētu būt milzīgi ūdens ledus gabali, kas peld plašos, blīvākos un mīkstākos sasaluša slāpekļa slāņos reģionā, kas neoficiāli tiek dēvēts par Sputņika līdzenumu."

Jaunākajos attēlos redzami krāteriem bagāti un tādejādi ļoti seni apgabali blakus jaunākiem ledus līdzenumiem, kuros krāteru ir ļoti maz. Iespējams, ka tur ir arī tumšāku, vēja nestu kāpu lauks.

"Kāpas uz Plutona, ja tas ir tas, ko mēs redzam, ir pavisam kas traks, jo Plutona atmosfēra mūsdienās ir ļoti retināta," skaidroja Viljams B. Makinons no Vašingtona universitātes. "Vai nu uz Plutona atmosfēra agrāk ir bijusi blīvāka, vai arī darbojas mums pagaidām nezināmi procesi."

Starp jaunākajiem attēliem, kuri tiks publiskoti LORRI neapstrādāto attēlu vietnē, būs arī Plutona pavadoņu - Hārona, Niktes un Hidras fotogrāfijas labākā izšķirtspējā.

Tikko saņemtajās fotogrāfijās redzams, ka Plutona atmosfēra ir daudzslāņaina un sarežģītāka nekā zinātnieki bija līdz šim uzskatījuši. Dūmaka pat spēj radīt krēslas efektu, kas maigi izgaismo Plutona naktī nogrimušos reģionus, kas atrodas terminatora tuvumā. Tādejādi ir izdevies nofotografēt arī šos apgabalus.

"Krēslas zona ir brīnišķīga dāvana no Plutona," piebilda Džons Spensers no Dienvidrietumu Izpētes institūta. "Tagad mēs varam pētīt ģeoloģiju vietās, kuras necerējām ieraudzīt."

Šobrīd New Horizons atrodas aptuveni 5 miljardu kilometru attālumā no Zemes un vairāk nekā 69 miljonu kilometru attālumā no Plutona.

NASA

Komentāri

  1. Pluto ir planēta tieši 14.09.2015 domāja šādi:

    Cik daudz mēs vēl nenojaušam.. uj uj uj

  2. zaļa zāle tieši 14.09.2015 domāja šādi:

    Nez paralēli virsmai izšauta karabīnes lode uz Plutona kļūtu par pavadoni, nokristu, vai aizlidotu kosmosā??






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!