ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Planēta X


Publicēts: 28.02.2008

Japānas zinātnieki no Kobes ir paziņojuši par planētas X esamību. Tā ir aptuveni uz pusi mazāka par Zemi un atrodas tālu vēl aiz Plutona. Jāpiebilst, ka atklājums ir teorētisks un šāda planēta ap Sauli riņķo tikai zinātnieku radītajās datorsimulācijās un aprēķinos.

Balstoties uz aprēķiniem un Saules sistēmas simulāciju, Kobes universitātes zinātnieki apgalvo, ka planētas X atklāšana ir tikai laika jautājums.

"Tās virsma būs klāta ar ledu, sasalušu amonjaku un metānu, jo apkārtējās vides temperatūra tur ir ļoti zema," pastāstīja profesors Tadaši Mukai.

Planētas eksistences iespējas ir ļoti augstas. Tās masa varētu svārstīties no 30 līdz 70 procentiem Zemes masas. Kobes universitātes zinātnieki uzskata, ka šī planēta tiks atklāta aptuveni 10 gadu laikā. Tās orbīta ir izstiepti eliptiska un viens planetārais gads varētu būt aptuveni 1000 Zemes gadu. Orbītas rādiuss attiecīgi svārstās no 15 līdz 26 miljardiem kilometru.

Šī ziņa ir nākusi klajā aptuveni divus gadus pēc tam, kad Plutons zaudēja planētas statusu. Plutonu atklāja Klaids Tombo 1930. gadā. Planēta X būs krietni vien lielāka par Plutonu, tāpēc Japānas zinātnieki uzskata, ka tai būs garantēts planētas statuss.

Kobes universitātes zinātnieki cer, ka ieplānotais kopprojekts ar Havaju universitāti un Taivānas nacionālo centrālo universitāti palīdzēs atklāt šo noslēpumaino debesu objektu, kas rūpīgi slēpjas Saules sistēmas nomalēs.

AFP

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!