ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Piektais rūķītis


Publicēts: 19.09.2008

Starptautiskā astronomu biedrība ir paziņojusi, ka objekts 2003 EL61 turpmāk tiek uzskatīts par piekto pundurplanētu un tam tiek piešķirts vārds - Haumea - par godu Havaju salas auglības un bērnu dzimšanas dievietei.

Nu jau Saules sistēmā ir piecas pundurplanētas - Cerera, Erīda, Haumea, Plutons un Maki-Maki.

Par pundurplanētas atklājumu astronoma-planetologa Maika Brauna komanda paziņoja 2005. gada vidū. Kopš tā brīža šis dīvainais objekts bija pazīstams kā 2003 EL61. Tā forma atgādina cigāru. Objekta diametrs ir tikpat liels kā Plutona. Haumea rotē ļoti ātri. Pilnu riņķi ap savu asi tā paveic 4 stundās. Iespējams, ka tieši ātrā rotācija ir radījusi cigārveidīgo formu. Planētas virsmu sedz ledus kārta.

Haumea pieder pie transneptuniālajiem objektiem. Šobrīd tā atrodas aptuveni 50 reizes tālāk no Saules nekā Zeme. Orbītas vistuvākajā punktā šis attālums samazinās līdz 35 reizes lielākai distancei nekā no Zemes līdz Saulei. Pilnu riņķi ap Sauli tā veic 285 Zemes gadu laikā.

Havajiešu mitoloģijā Haumea bērni dzimst no viņas ķermeņa daļām. Pundurplanētai ir divi niecīgi pavadoņi, kas visticamāk atšķelti kādas sadursmes rezultātā. Tā kā pundurplanētai ir dots vārds, arī abiem ledus un klints bluķiem, kas ap to riņķo, tiks piešķirts vārds. Lielāko no tiem turpmāk dēvēs par Hīiake, Haumea meita, kas piedzima no dievietes mutes. Otrs pavadonis tiks dēvēts par Namaka.

Atliek tikai gaidīt nākamo "rūķīti".

PhysOrg

Komentāri

  1. Antons XIV tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Negribās pat jautāt, no kurienes ir piedzimis Namaka... :D

  2. Redaktors tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Nav tik šausmīgi, bet Nāmaka, kā to pareizi izrunā vietējie, radusies no Haumea ķermeņa.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!