ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Okultācija un TAOS


Publicēts: 4.10.2008

Okultācija nav nekas mistisks un saistīts ar maģiju. Okultācija ir kāda debess objekta aizklāšanās ar citu objektu. Izrādās, ka šo parādību var izmantot, lai skaitītu ledus un klints bluķus, kas atrodas tikpat tālu kā cienījamais plutoīds Plutons.

Taivānas - Amerikas okultācijas izpētes ietvaros divus gadus tika uzskaitīti Kuipera joslas objekti. Debesis tika periodiski fotografētas, lai atrastu Kuipera joslas objektus, kuru izmēri svārstās no 3 līdz 28 kilometriem.

Šādi izmēri ir pārāk mazi, lai tos tiešā veidā ieraudzītu teleskopā. Pētījumu pamatā bija okultācijas mehānisms, kad objektam aizejot priekšā zvaigznei, tās spožums uz brīdi samazinās. Pēc vairāk kā 200 stundu datu analīzes, TAOS komandai nācās atzīt, ka nav novērots neviens aizēnošanas gadījums.

Pētījumā tika iesaistīti četri teleskopi. Šie automatizētie teleskopi katru nakti, ja ir skaidrs laiks, vēroja vairāk kā 3000 zvaigznes.

Tiek uzskatīts, ka Kuipera joslā mājo plaša spektra izmēru objekti. Tur sastopamas mazās planētas jeb plutoīdi, kā arī daudzi vēl mazāki objekti. Objektu izmēri un to daudzums palīdz izprast Saules sistēmas planētu veidošanās mehānismus.

TAOS pētījumā iegūtie dati liecina, ka Saules sistēmas nomale varētu būt daudz mazāk apdzīvota, nekā agrāk tika uzskatīts. Varbūt mazākie objekti ir apvienojušies lielākos, bet varbūt sadursmju rezultātā objekti ir saskaldīti vēl mazākos, nekā pētījuma objektu minimālais izmērs.

TAOS & CfA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!