ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

"Oh un Ah" no Plutona


Publicēts: 18.09.2015

Jaunākajos attēlos, kurus uz Zemi nosūtījusi zonde New Horizons, Plutons ir vienkārši fantastisks un redzamās ainavas šķiet pārsteidzoši pazīstamas. Majestātiskie kalni, sasalušā slāpekļa plūsmas un spokainā dūmaka ir elpu aizraujošs skats. New Horizons fotografēšanas brīdī atradās 18 000 km attālumā no Plutona, brīdi pēc vistuvākā trajektorijas punkta lidojumā garām pundurplanētai, tādēļ pret zondi vērstā puse ir tīta tumsā, bet Saule izgaismo daudzslāņaino atmosfēru.

Viegli pamanāms ir gludais līdzenums, kas tiek dēvēts par Sputnik Planum. Kreisajā pusē ar to robežojas aptuveni 3500 metrus augstie kalni. Priekšplānā redzami Norgay Montes, bet tālāk - Hillary Montes. Savukārt nelīdzenajā virsmā, kas atrodas pa labi no Sputņika līdzenuma, iespējams redzami ledāji.

"Šis attēls liek justies, it kā jūs atrastos tur, pie Plutona," teica New Horizons projekta vadošais pētnieks Alans Šterns no Dienvidrietumu izpētes institūta. "Tomēr tas sniedz arī bagātīgu zinātnisko informāciju par Plutona atmosfēru, kalniem, ledājiem un līdzenumiem."

Pateicoties augstajai izšķirtspējai un ideālajam izgaismojumam, MVIC kameras attēls atklāj jaunas Plutona gaisīgās slāpekļa atmosfēras detaļas. Piemēram, atmosfēra sastāv no daudziem dūmakas slāņiem, kas stiepjas aptuveni 100 kilometru augstumā. Viens no šiem slāņiem atrodas ļoti tuvu virsmai.

"Zemie dūmakas slāņi ir ne tikai vizuāli skaisti, bet tie norāda arī uz to, ka uz Plutona laikapstākļi mainās no dienas uz dienu, līdzīgi kā uz Zemes," paskaidroja Vils Grundijs.

Kombinējot jaunāko informāciju ar jau agrāk iegūto, ir atrasti pierādījumi, ka Plutonam raksturīgs hidroloģiskais cikls, līdzīgs uz Zemes novērotajam, tikai uz pundurplanētas procesā ir iesaistīts mīkstāks un eksotiskāks ledus, tai skaitā slāpekļa.

Jaunākajos attēlos, Sputnik Planum austrumu pusē (pa labi) ir redzams ledājam līdzīgs veidojums, kurš no nelīdzenās virsmas plūst līdzenuma virzienā. Tiek uzskatīts, ka no Sputņika līdzenuma iztvaikojušais ledus nokrišņu veidā nosēžas uz austrumiem no līdzenuma.

"Mēs necerējām atrast uz slāpekļa balstītu ledāju ciklu uz Plutona, kur valda Saules sistēmas ārējiem reģioniem raksturīgais stindzinošais aukstums," piebilda Alans Hovards no Virdžīnijas universitātes. "To darbina vājā Saules gaisma un tas tiešā veidā ir salīdzināms ar hidroloģisko ciklu, kas uztur ledus cepures uz Zemes, kur ūdens okeānos iztvaiko, nokrīt sniega veidā un pēc tam atgriežas jūrās caur ledāju plūsmām."

"Šajā ziņā Plutons ir pārsteidzoši līdzīgs Zemei," teica Šterns. "Un neviens to negaidīja."

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!