ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Noslēpumainā Cerera


Publicēts: 26.02.2015

Cerera ir viena no tām retajām "sievietēm", kas spēj saglabāt intrigu un noslēpumainību. NASA kosmiskais aparāts tuvojas šai nelielajai pasaulei un uz Zemi sūta arvien labākus un detalizētākus attēlus. Jaunākās fotogrāfijas tapušas vien 46 000 km attālumā no pundurplanētas. Agrākajos attēlos redzamais baltais plankums izrādās nav viens pats. Tam blakus atrodas vēl viens, izmēros nedaudz mazāks baltais plankums.

"Tagad ir redzams, ka Cereras gaišajam plankumam ir mazāk spožs kompanjons, kas atrodas tajā pašā baseinā. Tas varētu liecināt par vulkānisku izcelsmi, bet nāksies pagaidīt labākas izšķirtspējas attēlus, lai interpretētu novēroto," teica Dawn misijas vadošais pētnieks Kriss Rasels no Kalifornijas universitātes Losandželosā.

Izmantojot jonu dzinējus, Dawn ieies orbītā ap Cereru 2015.gada 6.martā. Nākamo 16 mēnešu laikā, iegūstot arvien labākus un detalizētākus attēlus, zinātnieki cer izprast pundurplanētas veidošanos un evolūciju. Intriģējošie baltie plankumi un citi virsmas objekti turpmākajos mēnešos būs saskatāmi daudz labāk.

"Spožais plankums joprojām ir pārāk mazs, lai to izšķirtu ar mūsu kamerām, bet, neskatoties uz izmēru, tas ir spožāks par pārējo Cereras virsmu. Tas ir negaidīti un mēs joprojām nezinam, kas tas ir," pastāstīja Andreas Natūss no Maksa Planka Saules sistēmas izpētes institūta Vācijā.

Laika posmā no 2011. līdz 2012. gadam Dawn pētīja milzu asteroīdu Vesta, nosūtot uz Zemi vairāk nekā 30 000 attēlus, kā arī ievērojamu apjomu citu datu. Vestas diametrs ir 525 kilometri, bet Cereras - 950 km. Vesta un Cerera ir vismasīvākie asteroīdu joslas objekti.

NASA JPL

Komentāri

  1. cydonia tieši 27.02.2015 domāja šādi:

    gaišākais laukums tajā krāterī ir apbrīnojami precīzi iecentrēts.

    nav ne jausmas, kas tas ir. minējumi iz tīkla...

    - citplanētieši uz saules krāsns gatvao pusdienas
    - lāzeri ir notēmēti pret bezpalīdzīgajiem zemiešiem
    - tas ir gaismas piesārņojums no 30-40 tūkstošu pulsētas
    - tas ir neons no sāvvietas kur parkojas starplanētu fūres
    - vienkārši! cererai ir savi dzinēji un tā mēģina tikt no mums prom
    - jāņtārpiņi
    - tas nav mcdonalds, tas ir STARbucks
    - bendera spīdīgā bleķa pakaļa
    - zvaigžņu vārti, lai mēs varētu izzināt universu
    - P'Jem Vulcan spy station
    - domāju, tas ir ledus
    - diez, tas spīd arī naktī?

  2. HMZ tieši 27.02.2015 domāja šādi:

    Citplanētieši !

  3. mario tieši 27.02.2015 domāja šādi:

    citplanētieši taisa paiku

  4. Redaktors tieši 27.02.2015 domāja šādi:

    Normāli izgaismota pilsēta :)

  5. Shelf service alien tieši 1.03.2015 domāja šādi:

    Ka tik DAWN nepiemeklē tehniskas problēmas.

  6. Mārča tieši 1.03.2015 domāja šādi:

    citas planētas Cereira tektoniskais ledus spogulis, jebšu ciplanētieši uz spoguļojās Saules gaismās un iesaiļo savus pelēkos ādas pigmentus :D bet ja pa nopietno izskatās pēc ledus gabala no komētas drupačām ...

  7. cydonia tieši 2.03.2015 domāja šādi:

    ledus šķiet vienkāršākais skaidrojums, bet prasa paskaidrojumus.
    cereras mantija, iespējams, ir šķidra ūdens okeāns. cereras ļoti plānā atmosfēra satur ūdens molekulas. ūdens iztvaikošana ir novērota vairākās vietās uz cereras virsmas. ja attēlā tiešām redzams ledus, tad mēs novērojam kriovulkānisma veidu, kad šķidrā ūdens mantija izplūst uz virsmas un sastingst ledū. tiesa, jāņem vērā, ka tuvu vakumuma apstākļos ledus diezgan ātri sublimēsies garaiņos un izzudīs. tāpēc varētu pieļaut, ka vulkāns (vai geizeris) ir aktīvs un ledus krājums uz virsmas tiek nepārtraukti papildināts. (ļoti necili prātoja cydonia)

    bet varbūt tomēr et cep pīrādziņus...

  8. Nelabojams tieši 2.03.2015 domāja šādi:

    Nupat paskatījos svaigākās bildes iekš http://www.nasa.gov/press/2015/march/nasa-spacecraft-nears-historic-dwarf-planet-arrival/
    Mūs tur sagaida kas interesants - spožais plankums tāds ir arī tad, kad konkrētais krāteris ir jau praktiski aiz terminatora. Ledus - jā, tas būtu acīmredzamākais pieņēmums, taču, kā jau Cydonia atzīmēja, tas izskatās pēc kaut kā stipri aktīva. Jāņem vērā, ka Ceresa tomēr ir diezgan patālu no lielajām planētām un it kā nebūtu pietiekami sparīga, gravitācijas deformāciju radīta dzinējspēka šādiem procesiem.

  9. Nelabojams tieši 2.03.2015 domāja šādi:

    Cerera, protams; alias Ceres (1) pēc kataloga nosaukuma.

  10. HMZ tieši 3.03.2015 domāja šādi:

    http://www.nasa.gov/sites/default/files/styles/673xvariable_height/public/thumbnails/image/15-027-ceres-gif-650.gif

    Iespaidīgi, tas krāteris pat tumsā spīd. Nez cik liels tas spīdošais plankums ir?

  11. GunārsS tieši 4.03.2015 domāja šādi:

    Ledus, kas spīd tumsā? Vulkāns bez putekļu un gāzu mākoņiem? Komētas atliekas?
    Es jau uzreiz nesaku, ka tie ir vietējie, bet jūs piekritīsiet, ja tas izrādītos kas tiešām ekskluzīvs, tad -lielākajai sabiedrības daļai ir vieglāk pieņemt saldus melus, nekā rūgtu, šokējošu patiesību!
    Lai Dawn'am laba veselība! ;)

  12. cydonia tieši 4.03.2015 domāja šādi:

    >HMZ

    nespīd tumsā. tas tikai norāda uz reljefu. gaišais plankums paceļas virs krātera pamatnes. tas vēl atstaro gaismu kad krātera pamatni jau sedz krātera sienu mestā ēna.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!