ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Maki-maki


Publicēts: 15.07.2008

Maki-maki ir cilvēces radītājs un auglības dievs Rapa Nui salā Klusajā okeānā. Viņš ir galvenais Tangata manu putnu-cilvēku kulta dievs, kurš parasti tika attēlots jūras putna veidolā. Pasaulē Maki-maki parasti materializējās kā cilvēks ar putna galvu. Šādā veidā viņš ir redzams uz Rapa Nui salas sastopamajos petroglifos.

Kāds sakars Maki-maki dievam ar astronomiju?

Pirms trīs gadiem atklātajam Kuipera joslas objektam beidzot ir piešķirts vārds. Tas ir oficiāli klasificēts kā pundurplanēta un plutoīds. Katalogos šis objekts atrodams kā 2005 FY9 un 136472. Neoficiāli astronomi pundurplanētai bija piešķīruši vārdu Lieldienu zaķis. Tagad šo objektu, kas ir trešais lielākais objekts aiz Neptūna, pazīsim ar vārdu Maki-maki. Viens no pundurplanētas atklājējiem ir astronoms Maiks Brauns.

Maki-maki ir ceturtā oficiāli apstiprinātā pundurplanēta un trešais plutoīds. Tas or otrais spožākais Kuipera joslas objekts aiz Plutona. Tā vizuālais lielums atbilst 16,7 lieluma zvaigznei. Pundurplanēta ir pietiekami spoža, lai to varētu ieraudzīt spēcīgā amatierteleskopā. Patlaban to var atrast Berenikes matu zvaigznājā.

Izpētot Maki-maki ar Spitzera teleskopu, tika konstatēta metāna klātbūtne, kas iespējams atrodama uz pundurplanētas virsmas metāna ledus veidā. Izmērs nav precīzi zināms, bet salīdzinot spektrālos datus ar Plutona datiem, astronomi domā, ka plutoīda diametrs ir aptuveni 1500 km. Patlaban Maki-maki nav atklāti pavadoņi.

Maki-maki tika atklāts 2005. gada 31. martā, īsu brīdi pirms Lieldienām. Atklājēju gods tika Maikam Braunam, Čadam Trujillo un Deividam Reinovičam. Pēc ilgstošām diskusijām, atklājēju komanda vienojās par Maki-maki vārda piešķiršanu un piedāvāja šo variantu Starptautiskajai astronomijas apvienībai, kas pēc trim gadiem beidzot apstiprināja pundurplanētas jauno vārdu.

Mike Brown

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 17.07.2008 domāja šādi:

    Un piedevēm netiks nodota aizmirstībai polinēziešu mitoloģija!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!