ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ko mēs ieraudzīsim uz Plutona?


Publicēts: 16.07.2014

2015. gada jūlijā tiks atklāta jauna pasaule. Ko gan mēs ieraudzīsim uz tālās un aukstās planētas? Vai tie būs ledus geizeri, augsti kalni, dziļas ielejas? Varbūt mazo planētu ieskaus gredzeni? Pagaidām zinātnieki un citi interesenti izsaka visdažādākos minējumus, bet jau pēc gada kosmiskais aparāts New Horizons mums atklās Plutonu.

Vistuvāk mazajai planētai New Horizons atradīsies 2015. gada 14. jūlijā.

"Tā kā Plutonam nav palidojis garām neviens aparāts no Zemes, viss, ko mēs tur ieraudzīsim, būs jaunatklājums," teica Adriana Okampo no NASA. "Tā būs vienreizēja pieredze."

Misijas vadošais pētnieks Alans Šterns no Dienvidrietumu izpētes institūta salīdzina New Horizons ar Mariner 4, kurš 1965. gada jūlija pārlidojuma laikā mainīja zemiešu priekšstatus par Marsu. Tobrīd daudzi cilvēki uzskatīja, ka Marss ir ar ūdeni bagāta pasaule, kura ir dzīvībai piemērota. Mariner 4 iegūtajos datos atklājās tuksnešaina, bet skaista planēta.

New Horizons garām Plutonam lidos gandrīz 50 gadus pēc vēsturiskā Mariner 4 lidojuma garām Marsam. Arī šeit ir sagaidāmi pārsteigumi.

Šobrīd par Plutonu zināms ir ļoti maz. Tas atrodas tik tālu, ka pat Habla teleskopam ir jāpiepūlas ieraudzīt mazo planētu. Fotogrāfijās varam redzēt, ka Plutons ir apaļš un tam ir raksturīga sarkanīga nokrāsa. Novērotās krāsojuma izvietojuma izmaiņas liek domāt, ka Plutons ir dinamiska planēta, kur kaut kas notiek, bet neviens īsti nezina kas.

2015. gada aprīlī New Horizons atradīsies jau tik tuvu Plutonam, ka tā fotografētais Plutons sāks atgādināt to, ko redzam Habla teleskopa attēlos. Ar katru dienu fotogrāfijas kļūs arvien labākas un detalizētākas. 2015. gada jūlijā kosmiskais aparāts palidos garām Plutonam aptuveni 10 000 km attālumā no virsmas. Ja New Horizons palidotu garām Zemei tādā attālumā, tas spētu saskatīt atsevišķas ēkas un izšķirt to formas.

Lidojums garām mazajai planētai ir riskants pasākums. Plutonam ir zināmi pieci pavadoņi - Hārons, Stiksa, Nikte, Kerbers un Hidra. Simulācijas liecina, ka pavadoņu sadursmēs ar meteorīdiem varētu būt izveidojušās atlūzas, kas lido Plutona sistēmā pa samērā nestabilām orbītām. Misijas komanda ļoti rūpīgi vēros Plutona apkārtni, lai nepieciešamības gadījumā mainītu kosmiskā aparāta trajektoriju.

"New Horizons komanda turpina veiksmīgi strādāt, uzturot kosmisko aparātu labā stāvoklī un gatavojot to fantastiskajam piedzīvojumam," piebilda Okampo. "Kosmiskais aparāts ir labās rokās."

Neviens nezina, ko New Horizons atklās.

"Zinātnieki ir izteikuši dažādas prognozes, ieskaitot iespējamos gredzenus, geizeru izvirdumus un pat ezerus," teica Okampo. "Lai arī ko mēs tur ieraudzīsim, es domāju, ka Plutons un tā pavadoņi mūs pārsteigs un redzētais pārsniegs iedomās uzburto ainu. Iztēlojieties kaut ko redzam pirmo reizi un atklājot nezināmo. Mēs to paveiksim."

Turēsim īkšķus par New Horizons un ar nepacietību gaidīsim tuvplāna fotogrāfijas.

NASA

Komentāri

  1. nezinītis tieši 21.07.2014 domāja šādi:

    Plutons jau 8 gadus neskaitās planēta.

  2. 111 tieši 22.07.2014 domāja šādi:

    MAZĀ planēta, āksts!

  3. nezinītis tieši 22.07.2014 domāja šādi:

    "Mazās planētas" nav "planētas", tādēļ citāti no raksta "uz tālās un aukstās planētas", "liek domāt, ka Plutons ir dinamiska planēta" nav korekti.

  4. Mārča tieši 22.07.2014 domāja šādi:

    Es tā isti8 nesapratu vai New Horizont paildos, garam, lai atstātu Saules sistēmu vai ir paredzēts misijas ietvaros, ka zonde lidos orbitā ap Plutonu? Citādi, tā būs tehnikas izniekošana no NASA puses jo nauda taču nāk no nodokļu maksātāju maciņa ? ;(

  5. nelabojams tieši 23.07.2014 domāja šādi:

    Palidos garām, jo ātrums ir pārāk liels, lai bremzētu. Taču naudiņa un tehnika nebūs izniekota, jo dosies tālāk uz citiem Kuipera joslas objektiem. Tas viens. Un nemaz nav tā naudiņa tik liela. Vienas, pēc gada jau aizmirstas lielfilmas uzņemšana vai dažas stundas kara izmaksā dārgāk. Ja manu nodokļu naudiņu ieguldītu šādos pasākumos, maksātu savus nodokļus ar prieku.
    Nezinītim - nevajag piesieties pie vārdiem; visi tāpat zin, par ko ir runa. No autora puses gan būtu pavisam korekti vismaz vienā vietā (teksta sākumā) norādīt pareizo apzīmējumu, bet tālāk - kam velti pārslogot tekstu? Tiesa, te mēs varam iebraukt otrā galējībā, kad, piemēram, Ministru kabineta iekšējā dokumentā raksta "Ministru kabinets, turpmāk tekstā saīsināti MK..."






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!