ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kas izrakņājis Plutonu?


Publicēts: 19.10.2015

Jo vairāk Plutona attēlu mēs saņemam no NASA zondes New Horizons, jo aizraujošāka kļūst šī tālā pundurplanēta. Mēs esam redzējuši gan Plutona "sirdi", gan ledus kalnus, gan neparastos, ķirzakas ādai līdzīgos veidojumus. Jaunākajā attēlā redzams apgabals, kas atrodas milzīgajā Plutona "sirdī", kuru izraibinājušas dažāda izmēra bedres attēlā pa labi, gan šūnām līdzīgie veidojumi attēla kreisajā malā.

Zinātnieki uzskata, ka šo reģionu, kas neformāli nodēvēts par Sputņika līdzenumu (Sputnik Planum), veido gaistošu gāzu, piemēram, slāpekļa ledus. Simtiem metrus plašās un desmitiem metrus dziļās bedres varēja izveidoties šim ledum sublimējoties jeb iztvaikojot. Protams, pagaidām nav skaidrs, kādēļ izveidojies tieši šāds izkārtojums.

Tas, ka fotogrāfijā redzamajā apgabalā nav redzami krāteri, norāda uz to, ka virsma ir ģeoloģiski jauna.

Attēla izšķirtspēja ir aptuveni 250 metri uz pikseli. Redzamā apgabala platums ir 210 kilometri. Ziemeļi atrodas augšējā kreisajā stūrī.

"Plutons ir dīvains, labā nozīmē," teica Hals Vīvers. "Bedres un tas, kā tās ir izvietotas, norāda uz ledus plūsmām un to, kā notiek gaistošo savienojumu apmaiņa starp virsmu un atmosfēru. Zinātniskā komanda pūlas izprast, kādi fizikālie procesi šeit ir iesaistīti."

NASA

Komentāri

  1. marcus tieši 20.10.2015 domāja šādi:

    žēl, ka nav pieejamas vairāk fotogrāfijas!

  2. Redaktors tieši 20.10.2015 domāja šādi:

    Ja ir laiks, vari droši rakties cauri New Horizons LORRI fotoarhīvam: http://pluto.jhuapl.edu/soc/Pluto-Encounter/index.php?order=downlinkDate&page=1






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!