ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunākie Plutona attēli ar līdz šim vislielāko izšķirtspēju


Publicēts: 8.12.2015

Katru nedēļu flīģeļa izmēra kosmiskais aparāts New Horizons uz Zemi nosūta datus, kuri iegūti 2015.gada 14.jūlijā, kad zonde lidoja cauri Plutona sistēmai. Jaunākie attēli ir fotografēti tuvu brīdim, kad New Horizons atradās vistuvāk Plutonam. Attēlu izšķirtspēja ir 77 līdz 85 metri uz pikseli. Tie ir līdz šim augstākās izšķirtspējas attēli, kurus skatījusi cilvēka acs. Visticamāk, ka tik labi Plutona virsmu mēs vēl neredzēsim gadu desmitiem ilgi. Izbaudiet mazās planētas kalnus, līdzenumus un citas ainavas.

"Šie tuvplāni, kas atklāj Plutona virsmas dažādību, demonstrē automatizēto izpētes misiju iespējas iegūt patiesi intriģējošus datus," teica Džons Grunsfelds. "New Horizons mūs sajūsmināja ar pirmajiem Plutona tuvplāniem jūlijā, un, kosmiskajam aparātam turpinot sūtīt datus, sagādā arvien jaunus pārsteigumus."

Jaunāko attēlu sērija aptver aptuveni 50 kilometrus platu joslu, kas sākas aptuveni 800 kilumetrus uz ziemeļrietumiem no tā dēvētā Sputņika līdzenuma (Sputnik Planum), stiepjas pāri al-Irdsi kalniem un iestiepjas Sputnik Planum līdzenumos.

"Attēli ir elpu aizraujošs, ļoti augstas izšķirtspējas logs, kas paver skatu uz Plutona ģeoloģiju," skaidroja Alans Šterns no Dienvidrietumu Izpētes institūta (SwRI). "Nekas tāds kvalitātes ziņā nebija iespējams nedz Venēras, nedz Marsa gadījumā desmitiem gadu pēc pirmā lidojuma garām šīm planētām. Plutona gadījumā mēs esam jau tur - starp krāteriem, kalniem un ledus laukiem, mazāk kā piecus mēnešus pēc pārlidojuma. Zinātniskais ieguvums ir grūti apjaušams."

Attēli fotografēti ar LORRI kameru aptuveni 15 minūtes pēc tam, kad New Horizons atradās vistuvāk Plutonam. Tobrīd zondi no mazās planētas virsmas šķīra aptuveni 17 000 kilometri.

Turpmāko dienu laikā tiks saņemti vēl šādas pašas izšķirtspējas attēli.

Paralēli datu sūtīšanai uz Zemi, New Horizons turpina veikt novērojumus. Pavisam nesen zonde nofotografēja 150 kilometrus lielu objektu Koipera joslā - 1994 JR1, kas tobrīd atradās 280 miljonu kilometru attālumā no Plutona un 5,3 miljardu kilometru attālumā no Saules. Ja New Horizons misija tiks pagarināta, zinātnieki cer, ka varēs izpētīt arī citus objektus, piemēram, 2014 MU69, kuram zonde garām palidos 2019.gada janvārī.

Šobrīd New Horizons atrodas aptuveni 167 miljonu kilometru attālumā no Plutona. No Zemes kosmisko aparātu šķir 5,2 miljardi kilometru.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!