ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Habls atklāj Makemake pavadoni


Publicēts: 27.04.2016

Vai zini, kas ir Makemake, bet nav Merkuram un Venērai? Tas ir dabīgais pavadonis. 2015.gada aprīlī ar Habla teleskopu veiktie novērojumi ir palīdzējuši pamanīt mazu, tumšu pavadoni, kas riņķo ap otru spožāko Koipera joslas mazo planētu Makemake. Pavadonis S/2015 (136472) 1 jeb MK 2, ir aptuveni 1300 reizes blāvāks nekā mazā planēta.

Makemake diametrs ir aptuveni 1400 kilometri, bet jaunatklātā pavadoņa - aptuveni 160 km.

Koipera josla ir bagāta ar sasaluša materiāla atlūzām, kas saglabājušās no Saules sistēmas pirmsākumiem. Šajā joslā atrodas arī vairākas mazās planētas. Dažām no tām ir pavadoņi.

Pētnieku komanda izmantoja Hable teleskopa unikālo spēju spožu objektu tuvumā pamanīt blāvākus, kā arī tā augsto izšķirtspēju, lai atklātu nelielo pavadoni. Šo pašu tehnoloģiju viņi izmantoja 2005., 2011. un 2012. gadā, atklājot Plutona pavadoņus.

Astronomi plāno turpināt pētījumus, lai, izpētot pavadoņa orbītu, precizētu sistēmas masu un iespējamo attīstību. Tādejādi pavadoņa esamība ļaus iegūt tādu informāciju, kādu bez tā nebūtu iespējams uzzināt.

Fakts, ka arī Makemake ir atklāti pavadoņi, apstiprina pieņēmumu, ka mazajām planētām pavadoņi nav nekāds retums.

Makemake ir Plutonam līdzīgs objekts, kuru klāj sasalis metāns. Zinātnieki, izmantojot pavadoni, cer noteikt Makemake blīvumu, lai varētu salīdzināt arī šo raksturlielumu ar Plutona blīvumu.

Lai izmantotu pavadoni dažādu sistēmas parametru noteikšanai, būs nepieciešami papildus novērojumi ar Habla teleskopu, lai noskaidrotu, vai pavadoņa orbīta ir riņķveida vai elipsveida. Sākotnējie rezultāti liecina, ka orbīta ir riņķveida un pavadonis to veic aptuveni 12 dienu laikā.

Orbītas forma ļaus noskaidrot iespējamo pavadoņa izcelsmi. Cieša riņķveida orbīta nozīmē, ka MK 2 visticamāk ir radies, Makemake saduroties ar kādu citu Koipera joslas objektu. Ja orbīta ir elipsveida un tālāk no mazās planētas, tas norāda, ka pavadonis visticamāk ir Koipera joslas objekts, kuru Makemake ir noķērusi.

Atklājums iespējams ir atrisinājis vienu no Makemake mīklām. Iepriekšējie pētījumi infrasarkano staru diapazonā liecināja, ka praktiski visa mazās planētas virsma ir vienādi spoža un auksta, bet ir nelieli reģioni, kuri šķiet siltāki. Astronomi to saistīja ar iespējamajiem tumšākiem plankumiem uz Makemake virsmas, kuri Saules staros sasilst vairāk. Jaunākie rezultāti liek domāt, ka siltākie reģioni visticamāk ir pavadonis, kurš ir tumšāks un attiecīgi arī siltāks.

Ir vairākas iespējas, kādēļ MK 2 virsma ir tumša, atšķirībā no Makemake, kuras virsma ir tik spoža kā tikko uzsnidzis sniegs. Piemēram, pavadonis ir pārāk mazs, lai tā gravitācija spētu noturēt ledus garozu, kas Saules gaismas ietekmē sublimējas un kļūst par gāzi. Tādejādi MK 2 ir līdzīgs komētām un daudziem citiem Koipera joslas objektiem, kuru virsmas ir klātas ar tumšu materiālu.

NASA

Komentāri

  1. cydonia tieši 27.04.2016 domāja šādi:

    pavadonis ir 1300x vājāks par makemake = 7.8 mag
    makemake ir 17.0 mag, sekojoši mk2 ir 24.8 mag

    nu tā... no suntažiem toč neieraudzīsi. ideālos apstākļos varbūt vēl varētu mēģināt saskatīt to prožektoru. es domāju pašu makemake.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!