ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

10 Higieja


Publicēts: 29.10.2019

Agrāk vismazākās pundurplanētas titula īpašniece bija Cerēra. Astronomi, izmantojot Eiropas Dienvidu Observatorijas (ESO) Ļoti Lielā teleskopa (VLT) SPHERE instrumentu, ir ieguvuši līdz šim visdetalizētāko asteroīda 10 Higieja attēlu. Iespējams, ka mazākās pundurplanētas statuss pienākas šim objektam, kas ir ceturtais lielākais asteroīdu joslā.

Jau vien, atrodoties asteroīdu joslā, Higieja izpilda trīs nosacījumus, kas nepieciešami, lai to atzītu par pundurplanētu - tā riņķo ap Sauli, tā nav kādas planētas dabīgais pavadonis un nav arī attīrījusi savu orbītu no līdzīga izmēra objektiem. Pēdējais nosacījumus, kura izpildi apstiprina jauniegūtais attēls, ir, ka objektam jābūt pietiekami masīvam, lai tas būtu sfērisks.

SPHERE instruments, kas ir viena no jaudīgākajām attēlu iegūšanas sistēmām pasaulē, palīdzēja ne tikai atklāt 10 Higieja formu, bet arī precizēt diametru, kas tikai nedaudz pārsniedz 430 km. Plutons, kas ir slavenākā no visām pundurplanētām, ir lielāks. Tā diametrs ir 2400 km. Savukārt Cerēras, kas līdz šim bija vienīgā pundurplanēta asteroīdu joslā, diametrs ir aptuveni 950 km.

Higieja ir lielākais objekts vienā no daudzskaitlīgākajām "asteroīdu ģimenēm", kurā ietilpst vairāk nekā 7000 objektu. Tie ir radušies no viena objekta. Līdz šim uzskatīja, ka Higieja grupa ir veidojusies lielākam objektam ietriecoties Higiejā, bet SPHERE uzņemtajos attēlos nav redzami tik liela izmēra krāteri.

Lai noskaidrotu, kas slēpjas aiz šī negaidītā atklājuma, pētnieku komanda izveidoja vairākas datorsimulācijas. Vislabāk novērojumiem atbilst scenārijs, kur pirms aptuveni 2 miljardiem gadu asteroīdu joslā lidojošs Higiejas izmēra asteroīds ir sadūries ar 75 līdz 150 kilometrus lielu objektu. Abi objekti tika pilnībā iznīcināti. Atlūzu mākonim apvienojoties, izveidojās Higieja un tūkstošiem mazāko asteroīdu, kas pieder šai grupai.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!