ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Zirnekļi, ķirzakas āda un mežģīnes


Publicēts: 12.12.2007

Zinātnieki jau ilgstošu laiku pēta Marsu un patlaban ir paziņojuši, ka atklājuši uz sarkanās planētas virsmas visdīvainākās lietas. Ja vēlaties tās aplūkot personīgi, jums būs jādodas uz Marsa dienvidpolu. Laicīgi brīdinu, veidojumi nav mazo rozā cilvēciņu darbs, bet gan Saules un Marsa kopprojekts.

Uz Marsa tāpat kā uz Zemes ir gadalaiki - ziema, vasara, kas mainās planētai riņķojot ap Sauli. Kad dienvidu puslodē ir ziema, daļa no atmosfērā esošā oglekļa dioksīda nosēžas uz virsmas un sasalsts, izveidojot plānu kārtiņu ledus.

Pavasarī Saule silda spēcīgāk. Siltie stari iziet cauri šim plānajam ledus slānim un karsē zem tā esošo augsni.

"Saule tiek cauri ledus slānim un silda virsmu, jo tā ir tumša un absorbē Saules starus," skaidroja Kendise Hensena no NASA.

Siltā Marsa virsma savukārt sasilda ledus kārtu no apakšas un tādejādi atbrīvojas daļa no sasalušās gāzes. Gāze aizpilda visas spraugas un, kad tai pietrūkst vietas zem ledus, izlaužas caur to vistrauslākajās vietās un nonāk atpakaļ atmosfērā. Gāzes izvirdumu rezultātā uz ledus virsmas nonāk arī daļa putekļu, kas izveido vēdekļiem līdzīgas struktūras.

Šāds process uz Zemes nav novērojams.

Tā nu laika gaitā Marsa un Saules mijiedarbība ir izveidojusi savādas formas veidojumus. Zinātnieki šiem veidojumiem ir piešķīruši daiļskanīgus nosaukumus, bet ir palicis neatbildēts jautājums, kādēļ ir izveidojušies šādas formas "nezvēri". Iespējams, ka zem ledus esošā augsne un klintis veicina šādus veidojumus. Iespējams, ka daļu nopelna var piešķirt vēdekļveida putekļu nogulsnēm uz ledus.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!