ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ūdens uz Marsa... ir!


Publicēts: 1.08.2008

2005. gada 1. aprīlī NASA dienas bildei nosaukums bija "Ūdens uz Marsa". Tobrīd par šīs vielas eksistenci uz sarkanās planētas spriedelēja teorētiski un sapņoja. 2008. gada jūlija pēdējās dienās zinātnieki ieguva pierādījumus, ka uz Marsa ūdens tiešām ir.

Kad Mars Phoenix robotizētajai rokai-kausam beidzot izdevās nogādāt svaigi izraktu augsnes paraugu uz TEGA krāsniņu, iegūtie rezultāti bija vairāk kā sensācija. Augsnes paraugā tika konstatēts ūdens. "Mums ir ūdens," paziņoja Viljams Bointons no Arizonas universitātes. "Mēs bijām redzējuši sasalušu ūdeni no Mars Odyssey orbitālās stacijas un redzējuši kā pazūd iespējamie ledus gabali blakus Phoenix statiskajai laboratorijai, bet šī ir pirmā reize, kad Marsa ūdens ir sajusts."

Augsnes paraugs tika iegūts no aptuveni 2 cm dziļuma. "Mēs esam pārsteigti par to, kā uzvedās augsne. Tā aplipa ap kausu un negribēja krist krāsniņā, pavisam pretēji tam, kā mēs bijām prognozējuši eksperimentos uz Zemes," piebilda Pīters Smits no Arizonas universitātes. " Tas mums sagādāja problēmas, bet mēs atradām risinājumu un esam ieguvuši daudz jaunas informācijas par Marsa augsni."

Papildus izcilajam Phoenix atklājumam, NASA paziņoja vēl vienu interesantu jaunumu - Phoenix projekts tiks pagarināts līdz 2008. gada 30. septembrim. Primārā misija beigsies augusta beigās. Projekta pagarinājums pievienos vēl piecas nedēļas klāt oriģinālajam 90 dienu periodam.

"Phoenix ir labā kārtībā un Saules enerģijas būs pietiekami, tādēļ mēs vēlamies izmantot izdevību un izpētīt vienu no visinteresantākajiem Marsa apvidiem," piebilda Maikls Meijers no NASA.

Projekta pagarinājuma laikā zinātnieki centīsies noskaidrot vai šis ledus jebkad izkūst līdz tādam stāvoklim, ka tas ir izmantojams bioloģiskiem procesiem, un vai tur ir sastopami oglekli saturoši savienojumi un citi dzīvībai nepieciešamie elementi.

Pavisam nesen tika pabeigta arī pilna, krāsaina apkārtnes panorāma. "Mēs redzam augsni, kurā dominē ledus," piebilda Marks Lemons no Teksasas universitātes.

NASA Phoenix

Komentāri

  1. Aiv J. tieši 1.08.2008 domāja šādi:

    Izcili rezultāti! Man prieks par šādiem jaunumiem. Diez ko vēl viņi tur atrada, takš ne jau tikai ūdeni.

  2. Redaktors tieši 2.08.2008 domāja šādi:

    Tagad tiekot turpināts detalizēts augsnes izpētes darbs, tā kā tuvākajā laikā zināsim kaut ko vairāk. Kā jau agrāk rakstījām, tad viens no augsnes paraugiem ķīmiskajā ziņā atgādina uz Zemes sastopamo augsni - http://www.starspace.lv/public/saknudarzs_uz_marsa_27062008.html.

    Pagaidām NASA ir tikai paziņojusi, ka papildus ūdenim ir atklātas vēl dažas interesantas lietas augsnē, lai gan nepasaka konkrēti ko, jo jāveic turpmāka analīze. Viens gan ir zināms - tās nav dzīvas būtnes, jo Phoenix laboratorija nav aprīkota šādu atklājumu veikšanai. Iespējams tās ir kādas molekulas, kas padara Marsu vēl derīgāku dzīvībai.

    Atliek gaidīt nākamos paziņojumus.

  3. kkk tieši 2.08.2008 domāja šādi:

    Ļoti labas ziņas. Interesanti, kāds tā ūdens sastāvs, vai var izkausēt un dzert?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!