ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Tuneļi akmeņos – pierādījums dzīvībai uz Marsa?


Publicēts: 24.03.2006

Iespējams, ka izpētot meteorītu, kas nokrita Ēģiptē gandrīz pirms 95 gadiem, tiks atklāti jauni pavedieni dzīvības meklējumos uz Marsa.

Zinātnieki šajā meteorītā, kura izcelsme ir Marss, atraduši vairākus mikroskopiskus tuneļus, kuru izmērs, forma un atrašanās vieta atgādina uz Zemes esošus baktēriju sacaurumotus akmeņus.

Šo mazo alu atradums ir saintriģējis ārpus zemes dzīvības meklētājus. Tā kā no meteorīta nav iespējams iegūt DNS, nav 100% pārliecības, ka caurumu izcelsme ir bioloģiska. Lai gan DNS neesamība neapstiprina arī ne-bioloģiskas izcelsmes iespējamību.

Izpēti vadīja jūras ģeoloģijas profesors no Oregonas štata universitātes, Martins Fisks.

Izpētes objekts bija Nakhlas meteorīts, kas 1911. gadā nogāzās Ēģiptē, netālu no Nakhlas. Objekts tika klasificēts kā SNC meteorīts, kurš nācis no Marsa.

Nakhlas klints gabala aptuvenais vecums ir 1,3 miljardi gadu. Aptuveni 600 miljons gadus senā pagātnē klints gabals ir bijis klāts ar ūdeni, par ko liecina atlūzā atrastais māls un tā vecums.

"Praktiski visi šāda tipa “saēstie akmeņi” uz Zemes ir baktēriju darbības rezultāts," paskaidroja Fisks. "No uz Zemes atrastajiem akmeņiem mēs esam spējuši iegūt DNS, bet neesam varējuši ekstrahēt to no Marsa paraugiem."

Šādam faktam iespējami divi dažādi izskaidrojumi.

"Iespējams mēs vēl neesam atraduši abiotisku metodi, kuras rezultātā rodas šāda tipa tuneļi akmeņos," piebilda Fisks. "Otrā iespēja ir tāda, ka Marsa akmens tuneļu izcelsme ir bioloģiska, bet Marsa apstākļi ir tādi, ka DNS nesaglabājas."

Fisks skaidroja, ka tradicionālie uzskati dzīvības iespējamību saista ar ūdens esamību. "Ja baktērijas izveidoja tuneļus tad, kad klints bija mitra, tad tās mir gājušas bojā aptuveni 600 miljons gadus atpakaļ. Tas lieliski izskaidro kāpēc mēs nevaram atrast DNS – tā ir organiska viela, kas tik ilgā laika posmā ir jau sadalījusies."

Kā zinātnieki zina, ka meteorīts ir no Marsa?

Nakhla ir viens no vairāk kā 30 meteorītiem, kuru izcelsme tiek saistīta ar Marsu. Šie klints gabali ir atšķelti no sarkanās planētas, tai saduroties ar kādu komētu vai asteroīdu. Pēc klaiņošanas kosmosā to trajektorijas reizēm šķērso Zemes orbītu un tā šie akmeņi nonāk uz Zemes.

SNC meteorīti satur gāzes burbuļus. Gāzu kompozīcija ir gandrīz identiska sarkanās planētas atmosfēras sastāvam.

Uz Zemes klintis grauzējas baktērijas ir sastopamas visai bieži – okeāna dūņās, tuksnešos un pat kalnu virsotnēs.

Nākamais jautājums pie kā darba grupa turpinās strādāt ir laiks, kad baktērijas sākušas savu iedarbību uz klints gabalu, tādejādi nosakot laiku, kad uz Marsa bija ūdens un iespējams arī kādas dzīvības formas.

Nakhlas meteorīta izpētes darbi ir atdzīvinājuši diskusiju par kādu citu Marsa izcelsmes akmeni - Allan Hills 84001 jeb ALH 84001 – kurš arī saturēja iespējamas pazīmes par bioloģisko aktivitāti uz Marsa.

Strīda iemesls bija organiskās vielas un oglekļa savienojumi, kas tika atrasti meteorītā. Vai tie ir vai nav Marsa dzīvības darbības rezultāts? Uz Zemes šādi mikroskopiskie oglekļa savienojumu sakopojumi akmeņos tiek atrasti un liecina par mikrobu aktivitāti. Tomēr paši jaunākie pētījumi, kurus veica Endrjū Stīls no Karnegija universitātes Vašingtonā, liecina, ka šādi oglekļa savienojumi var rasties arī abiotiskos apstākļos.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: