ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Spirit lielais atklājums


Publicēts: 13.12.2007

Laiks skrien ātri, ļoti ātri. Liekas, ka pavisam nesen ar satraukumu sekojām līdzi jaunumiem par to kā notiek Spirit un Opportunity nosēšanās uz Marsa, par to kā šie visurgājēji "sper pirmos soļus" uz sarkanās planētas virsmas. Izrādās, ka kopš nosēšanās ir pagājuši četri Zemes gadi. Un mazie roboti joprojām uzcītīgi apgādā zinātniekus ar jauniem atklājumiem.

Līdz šim bagātīgākais atklājumu klāsts ir ticis Opportunity, kas pirmās liecības par kādreizēju ūdens eksistenci uz Marsa ieguva jau dažus mēnešus pēc nosēšanās vietā, kura tiek dēvēta par Meridiani Planum.

Tai pašā laikā Spirit, kas strādāja smagāk un pārvarēja Guseva krātera grambas un nelīdzenumus, nebija atradis neko īpašu. Tomēr pavisam nesen arī šim visurgājējam ir uzsmaidījusi pioniera laime, kad tā riteņi skāra Mājas plato (Home Plate).

Spirit atklājums ir neliels tīra silīcija pleķis. Silīcijs, kā mēs zinām, ir parastā stikla galvenā sastāvdaļa. "Šis silīcija sakopojums ir svarīgākais Spirit atklājums, kas iespējams ir liecība par pagātnē eksistējušas apdzīvojamas vides esamību uz Marsa," stāstīja Stīvs Skvairs.

Silīcijs varēja rasties karstajos avotos vai arī fumarolās, kur skābs tvaiks nāk ārā pa spraugām planētas virsmā. Uz Zemes abos objektos ir sastopamas mikrobiālās dzīvības formas.

"Pierādījumi liecina par fumarolām, tādas kādas var redzēt Islandē un Havaju salās," piebilda Skvairs. "Atšķirībā no karstajiem avotiem, par fumarolu nosēdumu spējām saglabāt mikrobiālo dzīvības formu atliekas ir daudz mazāk zināms. To mums jāpastudē rūpīgāk šeit uz Zemes."

Skvairs pastastīja, ka plankuma, ko pētīja Spirit, sastāvā ir vairāk kā 90% silīcija, kas samazina iespējamās izcelsmes teorijas līdz minimumam. Viens no paņēmieniem ir selektīvi nodalīt silīciju no Marsa klintīm un "sabērt" vienā vietā. Karstajos avotos šāds process būtu iespējams, kad karstumā silīcija sāļi izšķīstu un, ūdenim atdziestot, nogulsnētos. Otra iespēja ir fumarolas, kad skābes izšķīdina visu un atstāj tikai silīciju.

Skvairs uzskata, ka lielāka iespēja, ka tās tomēr ir bijušas fumarolas, jo šajā pleķī ir arī palielināts titāna saturs. Uz Zemes titāna līmenis paaugstināts ir nosēdumos, kas radušies fumarolās un to apkaimē.

Šobrīd abi visurgājēji gatavojas ziemas sezonai. Spirit saules paneļi ir klāti ar putekļiem un tam nāksies stipri ierobežot enerģijas patēriņu tumšajos ziemas mēnešos. "Pēdējās Marsa ziemas laikā mēs Spirit nekustinājām aptuveni septiņus mēnešus," pastāstīja visurgājēju projekta vadītājs Džons Kallas. "Šogad iespējams mums nāksies miera periodu pagarināt vēl vairāk."

Cerēsim, ka arī šoziem Spirit saules paneļus notīrīs kāda vētra.

NASA, JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!