ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Šokolāde un mellenes


Publicēts: 3.04.2010

NASA visurgājējs Opportunity ir atradis neparastu kārtiņu uz klints bluķiem pie kāda neliela, jauna krātera uz Marsa. 10 metrus lielais Konsepsjonas (Ieceres) krāteris bija visurgājēja mājvieta sešas nedēļas.

Attēlā, kurš fotografēts no Marsa orbitālās zondes, redzams krāteris, no kura stiepjas tumšāka materiāla stari, kas norāda uz to, ka krāteris ir jauns. Bultiņa norāda uz Opportunity atrašanās vietu.

Klints ieži, kas izmesti no krātera, ir visai tipiski. Kopš nolaišanās 2004. gadā Opportunity šādus klints bluķus ir redzējis simtiem. Tas ir mīksts, ar sulfātiem bagāts smilšakmens, kurā iekļautas cietākas, sinepju graudiņa izmēra granulas, kuras tiek dēvētas par mellenēm.

"Jau pirmajos attēlos, ko saņēmām no Opportunity, bija redzams neparasta kārtiņa, kas klāja daudzus klints bluķus krātera apkārtnē," teica Stīvs Skvairs no Kornela universitātes. "Tumšs, pelēcīgs materiāls klāj klints bluķu virsmas un aizpilda spraugas. Daļa no tā ir veidota no ļoti cieši saspiestām "mellenēm". Neko tādu agrāk mēs nebijām redzējuši."

Opportunity izpētīja vienu no šādiem klints bluķiem, kuru nodēvēja par Šokolādes kalniem. Dažās vietās ciešais melleņu slānis atradās starp plānākiem, gluda materiāla slāņiem.

"Izskatās kā melleņu sviestmaize," teica Mets Golombeks no NASA JPL.

Sākotnējās analīzēs netika atklātas nekādas acīmredzamas sastāvdaļas, kas norādītu uz krāteri radījušā meteorīta tipu.

"Tas nav nekāds pārsteigums. Sadursme notiek ļoti ātri, un lielākā daļa meteorīta iztvaiko," teica Golombeks. "Sakausējuma gabaliņi tiek izmesti ārpus krātera, bet biežāk tie ir ieži, kas atradušies krātera vietā, nevis paša meteorīta materiāls."

Opportunity novērotais pārklājums varēja rasties daļēji izkūstot "šokolādei un mellenēm". Nevar izslēgt iespēju, ka tas ir radies šī tipa iežos jau pirms sadursmes.

"Iespējams, ka vispirms izkusa smilšakmens un tad mellenes, tādēļ izkusušajā slānī atrodamas neizkusušas mellenes," teica Skvairs. "Alternatīvs variants ir, ka mēs zinām, ka šim akmenim ir plaisas, un smilšakmens var tikt izskalots. Iespējams, ka ļoti sen šajā vietā atradies plūstošs ūdens, kas izskaloja smilšakmeni un atbrīvoja mellenes, kas sakrājās spraugās un salipa kopā. Šajā gadījumā sadursme un krātera rašanās nav saistīta ar neparastās kārtiņas veidošanos, bet kalpoja kā mehānisms, kas sašķēla iežus un izmeta tos ārā."

"Aizdomāties liek fakts, ka mēs jau sešus gadus braukājam šajā apkārtnē, bet neko tādu nebijām atraduši. Tad mēs nonākam pie jauna krātera, un šī kārtiņa ir gandrīz uz visiem klints bluķiem. Izskatās, ka tur pastāv kaut kāda saistība, bet, pilnībā iespējams, ka tā ir tikai sagadīšanās."

Gan tas, ka klints bluķi nav bijuši pakļauti erozijai, gan tumšie stari, kas redzami no orbītas, apliecina, ka krāteris ir jauns.

"Mēs neesam gatavi nosaukt skaitli, bet ir skaidrs, ka tas ir ļoti jauns. Tas ir jaunākais krāteris, kuru esam apskatījuši ar Opportunity un, iespējams, visjaunākais, kāds izpētīts ar visurgājēju," piebilda Skvairs.

Viens no jautājumiem, kuru izdevās atbildēt, izpētot krātera apkārtni, bija par tumšajiem stariem.

"Pirms tur nonācām, mēs domājām, kādēļ tur ir tumši apgabali," stāstīja Golombeks. "Mēs atklājām, ka tie ir laukumi, kuros atrodas no krātera izmesti gaiši smilšakmens bluķi. No orbītas tie izskatās tumši, pateicoties ēnām, kurus tie radīja pēcpusdienā, kad krāteris tika fotografēts."

2010. gada 9. martā Opportunity pameta Konsepsjonas krāteri un devās tālāk uz Pūļu krāteri, kura diametrs ir aptuveni 19 kilometri. Kopš 9. marta visurgājējs ir nobraucis 614 metrus, bet tam vēl jāveic aptuveni 12 kilometrus garš ceļš.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!