ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Satriecoši skati uz Marsa lavīnu


Publicēts: 26.02.2010

Lavīna uz Marsa tika pamanīta kādā MRO HiRISE kameras uzņēmumā 2008.gadā. Vēlāk Bernhard Braun no UnmannedSpaceflight.com izveidoja virkni 3D projekciju šim attēlam.

Parasti, lai izveidotu 3D attēlu nepieciešami vismaz divi objekta attēli, kas iegūti no dažādiem leņķiem. Bernharda Brauna rīcībā ir īpašs algoritms, ar kura palīdzību, labvēlīgos apstākļos, 3D attēlu var iegūt arī no viena vienīga 2D attēla. Algoritma pamatā ir (pat nezinu kā lai latviski tādu nosauc) fotoklinometrija (photoclinometry), zināms arī kā "forma no ēnas" ("shape from shading"). Tas izmanto objektu mestās ēnas, kā atskaites punktus, lai rekonstruētu objekta novietojumu 3 dimensijās.

Brauns pastāstīja, ka šī metode var tikt izmatota visdažādākajiem mērķiem, kad nav pieejama pilnvērtīga informācija objekta 3D rekonstrukcijai. Iepriekš cilvēki no UnmannedSpaceflight.com ir veidojuši Marsa 3D pārlidojumu filmiņas, kas savukārt ģenerētas izmantojot HiRISE DEMs (Digitial Elevation Models). Taču šajos gadījumos, veidojot augstuma modeļus, tiek izmantoti vairāki attēli no dažādiem leņķiem. HiRISE cilvēki apgalvo, ka šo modeļu ģenerēšana ir ļoti kompekss un laikietilpīgs darbs, gan cilvēku, gan skaitļošanas resursu ziņā.

Brauna programma (lai arī tās izstrāde prasīja viņam laiku), ļauj vidējas izšķirtspējas attēlu apstrādāt apmēram 15 minūšu laikā. Šai laikā katrs attēlā redzamais pixelis iegūst savu vietu 3D telpā. Tiesa, nedz šis laiks, nedz programma neparedz nekādu papildus tekstūru vai krāsu apstrādi.

Brauns neuzskata, ka viņa metode kādā nebūt veidā būtu pārāka par HiRISE DEM. Tai ir savi trūkumi, piemēram, ievērojami attēla traucējumi atkarībā no skatu leņķa. No vairākiem attēliem ģenerētie augstuma modeļi nenoliedzami ir daudz precīzāki. Taču programmas galvenā priekšrocība ir spēja rekonstruēt 3D, kur nav pieejami vairāki attēli vai kādi citi mērījumi, kas palīdzētu rekonstruēt 3D. Gadījumā ar lavīnu uz Marsa, grūti iedomāties, ka tā varētu tikt nofilmēta vienlaikus no vairākiem skatu punktiem.

Patreiz Brauns strādā pie programmas pielikuma, kas ļautu rekonstruēr 3D attēlus no radaru datiem. Paturot prātā Magellan savāktos datus pētot Venēru.

Es neuzskatu, ka mana programma būtu zinātnisks instruments", saka Brauns, "drīzāk tas ir vizualizācijas rīks ar nelielu māksliniecisku piedevu un iespēju brīvi interpretēt. Es teiktu, mans algoritms un programma ir mākslinieka ota un molberts fotogrāfa virtuālajai kamerai."

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!