ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Sadursmes iespēja 1:75


Publicēts: 21.12.2007

1:75 ir augsts risks ikvienai planētai, jo vairāk, ja tā ir biezi apdzīvota. Tomēr šoreiz visi var atviegloti nopūsties un sagatavotos baltos palagus nolikt atpakaļ skapī. Šoreiz kosmosā lidojoša asteroīda potenciālais gala mērķis nav Zeme, bet gan tās kaimiņš - sarkanā planēta Marss.

Zinātnieki prognozē, ka sadursme ar varbūtību 1:75 varētu notikt 2008. gada janvāra beigās. Asteroīds 2007 WD5 tika atklāts 2007. gada novembra beigās un tā izmērs ir tuvs tam, kas izraisīja Tunguskas katastrofu 1908. gadā.

 Asteroīdam, kurš patlaban atrodas pusceļā starp Zemi un Marsu, sākotnēji tika prognozēta varbūtība 1:300 sadurties ar sarkano planētu, bet šonedēļ riska procents tika paaugstināts. Iespējams, ka nākamā gada sākumā šī attiecība atkal mainīsies, kad būs zināmi vēl precīzāki dati par 2007 WD5 orbītu.

Ja asteroīds sadursies ar Marsu, tad prognozētā sadursmes vieta ir netālu no ekvatora, kur kopš 2004. gada braukā visurgājējs Opportunity. Tomēr robotam briesmas nedraud, jo tas neatrodas sprādziena viļņa ietekmes zonā. Sadursmes rezultātā varētu izveidoties tikpat liels krāteris kāds ir redzams Arizonā.

2004. gadā astronomi novēroja komētas fragmentu sadursmi ar Jupiteru, bet asteroīda sadursme ar citu planētu līdz šim nav novērota.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!