ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ripoja akmens (c) HiRISE


Publicēts: 4.04.2008

Pavisam nesen kosmosa kuģa Mars Reconnaissance Orbiter HiRISE kamera nofotografēja klinšu un ledus lavīnu uz Marsa. Tā bija grandioza. Šobrīd HiRISE ir piefiksējusi kaut ko daudz niecīgāku - akmens ripošanu lejup pa kalna nogāzi.

Kopš MRO sāka riņķot ap sarkano planētu 2006. gadā, HiRISE kameras fotogrāfijas nebeidz pārsteigt pasauli ar augstas izšķirtspējas attēliem no Marsa. 2008. gada 6. martā šī attēlu galerija papildinājās ar vēl vienu jaunumu. Pats fakts gan nebija īpašs pārsteigums, jo ikvienam ir skaidrs, ka akmeņi var ripot arī uz Marsa. Līdz šim nebija izdevies iegūt tiešus pierādījumus un nesenas "ripošanas pēdas".

HiRISE attēlā redzams kā aptuveni 4 m liels akmens bluķis ir ripojis lejā pa krātera nogāzi, uzņēmis ātrumu, trāpījis uz maza krātera malas, atsities, palēcies, paripojis un beidzot apstājies. Šķiet pavisam triviāls notikums, kurš nav pelnījis, lai to piemin ziņās, bet atcerēsimies, tas notiek uz Marsa - Shalbatana Vallis dienvidu atzarā.

Tiek uzskatīts, ka klinšu bluķu nogruvumu ir izraisījusi sadursme ar meteorītu vai neliela "marsatrīce" netālu no šī konkrētā krātera.

It kā necils notikums, kurš uz Zemes ievērību gūtu, ja zem lavīnas būtu aprakts vismaz ciems, bet uz Marsa pat tik niecīgas ģeoloģiskās aktivitātes ir satriecoša ziņa.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!