ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmās vēlēšanās izpildītas


Publicēts: 2.04.2010

2010. gada janvārī NASA paziņoja, ka projekta HiWish ietvaros HiRISE kamera izpildīs publikas vēlēšanās un nofotografēs jūsu izvēlēto Marsa apgabalu augstā izšķirtspējā. Šobrīd ir publicētas pirmās fotogrāfijas.

Pirmajā fotogrāfijā redzams Cydnus Rupes apgabals, kurš nosēts ar dažāda izmēra klints bluķiem. Attēlā, kurš fotografēts 2010. gada 20. februārī, redzami arī seni krāteri. Lai arī šī vieta būtu interesanta izpētei, nosēšanās tur ir praktiski neiespējama un ārkārtīgi riskanta. Arī visurgājējiem būtu ļoti grūti navigēt starp milzu akmeņiem.

Otrajā attēlā redzams fragments no Aureum Chaos apgabala, kam raksturīgas plakankalnes un pauguri. Attēls fotografēts 2010. gada 2. martā. Lielākā daļa klinšu šajā apvidū ir radušās vulkāniskajos procesos un nosēdumu veidošanās rezultātā. Pazemē esošā ūdens vai ledus slāņa zudums izraisījis virskārtas iegruvumus un gravu tīkla izveidošanos.

Trešajā attēlā redzama Saules sistēmas lielākā vulkāna Olympus Mons ziemeļu mala, kas ir vairākus kilometrus augsta klinšu siena. Šajā konkrētajā vietā tā ir 7 kilometrus augsta.

Ceturtajā fotogrāfijā, kas tapusi 4. martā, redzama daļa no lielākas Marsa ieleju sistēmas Samara Valles. Ziemeļos šis apgabals robežojas ar Chryse baseinu, kur savulaik nosēdās Viking 1 un Pathfinder.

8. marta fotogrāfijā (piektā fotogrāfija) redzams fragments no Palos krātera. Krātera centrālā daļa ir ļoti nelīdzena. To veido daudzstūraini bloki. Attēlā redzamie cirkulārie veidojumi ir erodējuši krāteri. Dienvidos Palos krāteris pāriet 180 kilometrus garajā Tinto Vallis. Iespējams, ka pa to plūdušais ūdens ir uzkrājies krāterī un izveidojis slāņainos nosēdumus, kas redzami krātera sienā.

Sestajā fotogrāfijā redzams apgabals, kas atrodas blakus 30 kilometrus lielam krāterim, kas atrodas netālu no Zephyria Tholus kalna. Iespējams, ka šis kalns kādreiz ir bijis vulkāns. Attēlā redzamo apgabalu klāj putekļi, kuros ļoti labi pamanāmi krāteri.

Septītajā fotogrāfijā, kas uzņemta 9. martā, redzams Deuteronilus Mensae reģiona fragments. Šajā reģionā ir daudz ledus, kas tur izgulsnējies pirms daudziem miljoniem gadu.

11. marta attēlā (astotais attēls) redzams Marsa ziemeļpola apkaimē esošais ledus. Tā dažādajos slāņos ir ierakstīta Marsa klimata vēsture. Ledus slāņu izmaiņas vislabāk redzamas ledus cepures malās, kur arī tapusi šī fotogrāfija. Ledus biezums šajā vietā ir aptuveni 1 kilometrs.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!