ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Phoenix – Sol 24 – LEDUS?


Publicēts: 20.06.2008

Vai Sol 24 mums ir devusi pierādījumus, ka baltie veidojumi Phoenix tuvumā ir ledus? Kā teikt. Optimisti jau kuro reizi sajūsmā sit plaukstas un kliedz ”Ledus! Ledus!” Savukārt pesimistiem laikam nekādu pierādījumu nebūs gana.

”Tam ir jābūt ledum”, saka Peter Smith no Arizonas Universitātes. ”Dažu dienu laikā šie mazie pikuči ir pilnībā pazuduši. Tas ir perfekts pierādījums, ka tas ir ledus. Pirms tam bija minējumi, ka tas varētu būt sāls. Nevar. Nevar sāls iztvaikot.”

Pikuči bija palikuši paraugu ņemšanas vietā, neformāli nosauktā ”Dodo-Goldilocks”, pēc tam kad Phoenix ekskavators tur darbojās 15.jūnijā (Sol 20). Šodien (Sol 24) Phoenix vēlreiz palūkojās uz šo paraugu ņemšanas vietu.

Vēl šodien citā paraugu ņemšanas vietā (”Snow White 2”) Phoenix ekskavators uzdūrās citai cietai virsmai, kas zinātniekiem liek domāt par nākamo ledus kārtu. Aplūkojot sākotnējos datus no ”Snow White 2”, kas atrodas nedaudz pa labi no ”Snow White 1”, Ray Arvidson no Vašingtonas Universitātes teica, ”Ņemot paraugus, mēs uzdūrāmies cietai virsmai tādā pašā dziļumā, kā citās vietās.”

Sol 24 Phoenix mēģināja vēlreiz padziļināt tranšeju pirmajā paraugu ņemšanas vietā ”Wonderland” apgabalā. Ekskavators uzdūrās cietai virsmai un pēc trim mēģinājumiem ierakties dziļāk šīs aktivitātes pārtrauca. Tā ir plānota rīcība, gadījumā ja robots sastopas ar cietu virsmu.

Tikmēr speciālisti no Lockheed Martin Space Systems gatavo programmatūras ielāpu (software patch), lai zinātniskos datus pa nakti atkal varētu saglabāt flash atmiņā. Tā kā otrdien tika saģenerēts liels daudzums telemetrijas datu (skatīt Phoenix problēmas – Sol 22), ievērojot piesardzību, zinātniskos datus patreiz uzglabā tikai operatīvajā atmiņā un katru vakaru pārraida uz Zemi.

”Šobrīd mums ir skaidrība par problēmas būtību un mēs to varam izlabot ar programmatūras ielāpu”, teica Phoenix projekta menedžeris Barry Goldstein. ”Misija sekmīgi turpinās un mums ir pārliecība, ka mēs to sekmīgi arī pabeigsim.”

Rakstu sagatavoja Ints pēc Phoenix Mars Mission

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!