ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Perhlorāts uz Marsa


Publicēts: 6.08.2008

Pēdējās nedēļas laikā, kopš Phoenix komanda paziņoja par ūdens esamību uz Marsa, izplatījās baumas, ka zinātnieki uz Marsa esot atklājuši dzīvības pazīmes. Vakar preses konferencē NASA pavēstīja, ka dzīvība tomēr nav atrasta, bet gan kaut kas tāds, kas liks mums pārvērtēt priekšstatus par iespējamo dzīvību uz sarkanās planētas.

Kas gan ir šis mistiskais perhlorāts, kas tika atklāts augsnē, analizējot paraugus slapjajā ķīmiskajā laboratorijā?

"Perhlorāti dzīvībai nav nedz labi, nedz slikti, bet tie liek mums pārdomāt priekšstatus par dzīvību uz Marsa," pastāstīja Maikls Hekts no NASA JPL.

Pētījumi turpināsies un, ja rezultāti apstiprināsies, atklājums izrādīsies patiesi interesants, piebilda Hekts, jo "atšķirīgi perhlorātu sāļi dažādi varētu ietekmēt uz Marsa notiekošos procesus, ja - un tas tiešām ir liels JA - šīs divas tējkarotes, kuras mēs esam izpētījuši, pārstāv Marsu, vismaz tā lielāko daļu."

Pirms paziņot par atradumu, Phoenix komanda vēlējās pārbaudīt šo atradumu ar TEGA krāsniņu, kas karsē paraugu un pēta izdalītās gāzes. Kamēr TEGA analizātors strādāja, baumas paspēja izplatīties par Marsa derīgumu dzīvībai un iespējamiem pierādījumiem dzīvības eksistencei.

Phoenix komanda pirmo reizi publicē datus, kas nav līdz galam apstiprināti, lai cilvēkiem būtu iespēja sekot līdzi zinātniskajiem procesiem. Dati joprojām tiek vākti un apstrādāti, lai pārbaudītu dažādas hipotēzes par perhlorātu klātbūtni uz Marsa.

"Mēs nolēmām parādīt publikai zinātni darbībā, jo interese par Phoenix projektu, kurš meklē apdzīvojamu vidi Marsa ziemļos, ir milzīga," pastāstīja Pīters Smits no Arizonas universitātes. "Patlaban mēs nevaram pateikt vai perhlorāts ir laba vai slikta ziņa iespējamajai dzīvībai uz Marsa."

Perhlorāts ir jons jeb lādēta daļiņa, kas sastāv no hlora atoma un skābekļa atomiem. Tas ir oksidants, kurš spēj atbrīvot skābekli. Perhlorāti dabā ir sastopami arī uz Zemes, piemēram, Čīles ļoti sausajā Atakamas tuksnesī. Normālos apstākļos sastāvdaļas ir stabilas un dzīvību neiznīcina. Daži mikroorganismi uz Zemes izmanto perhlorātus, kā arī ir augi, kas tos uzkrāj. Perhlorātus izmanto raķešu degvielā un uguņošanas raķešu ražošanā.

Perhlorāts tika atklāts ar multifunkcionālu sensoru, kas spēj noteikt perhlorāta, nitrāta un citus jonus. Perhlorāti tika konstatēti Sol 30 un Sol 41 augšņu paraugos. Kad TEGA krāsniņā tika uzkarsēts Sol 25 paraugs, tika konstatēta skābekļa gāzes izdalīšanās. Viljams Bointons pastāstīja, ka perhlorāts varētu būt viens no skābekļa avotiem. Pirms aptuveni nedēļas TEGA komanda karsēja nākamo paraugu un cerēja konstatēt hlorīna gāzi, bet nesekmīgi.

"Ja mēs to būtu redzējuši, perhlorātu esamība būtu pilnībā pierādīta, bet šoreiz mēs neko nekonstatējām. Iespējams mēs analizējām tādus perhlorātus, kurus karsējot neizdalās hlorīna gāze," piebilda Bointons. "TEGA rezultāti nav pretrunā ar MECA atradumiem."

Turpmākajos pētījumos TEGA komanda centīsies apstiprināt perhlorātu esamību, noteikt to koncentrāciju un īpašības.

NASA Phoenix

Komentāri

  1. cydonia tieši 6.08.2008 domāja šādi:

    tīkls sāka šūmēties pēc tam, kad kāds neapdomīgs žurnālists (viens gab.) publicēja baumas par "slepenu sapulci baltajā namā, sakarā ar phoenix misijas atklājumiem". pagaidām, gan baltais nams, gan phoenix misijas vadība to noliedz. neatkarīgi no tā, vai aiz dūmiem ir uguns, vai nē, pagaidām tās ir tikai baumas "viena tante teica".

    līdzīgu rakstu patreiz ir gana, tipa
    http://tinyurl.com/6fyemw

  2. kkk tieši 7.08.2008 domāja šādi:

    Ūdens atrasts, tagad arī skābeklis... ideāla planēta iekonservētā veidā!:)

  3. dzimmijs13 tieši 9.08.2008 domāja šādi:

    Kaut gan, ja tā padomā, mums pat būtu labāk nekādu dzīvību tur neatklāt. Būs morāli vienkāršāk kolonnizēt, jo ļoti ticams ka Marsa oriģinālās dzīvības formas mūsu kolonnizācijas rezultātā iznīks.
    Tiesa, visas pazīmes rāda ka vismaz mikroorganismu līmenī dzīvība uz Sarkanās planētas visdrīzāk eksistē, jo dzīvība jau "ielien" visur, kur vien iespējams.

  4. grifs99 tieši 9.08.2008 domāja šādi:

    Ja uz marsa ir dziviba tad ta ir gudraka par cilveku jo nekadas dzivibas nevar atrast






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!