ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pavasaris no HiRISE


Publicēts: 20.03.2010

Sveiciens pavasarī, kaut arī tikai astronomiskajā, no StarSpace komandas! Novēlam jums izdzīvot līdz sniegpulkstenītēm, vizbulītēm un pirmajām bērzu sulām. Cerēsim, ka atlikušajās marta dienās mūs nepārsteigs vēl kādi 50 centimetri baltā pūkainā.

Pavasaris iestājas ziemeļu puslodē ne tikai uz Zemes, bet arī uz Marsa. Lai arī tur nav ko cerēt uz sniegpulkstenītēm, vizbulītēm un cīreļu treļļiem, arī tur notiek plaši procesi, kas liecina, ka ziemas valdīšanai ir pienācis gals.

Jaunākajā HiRISE kameras fotoattēlā redzamas kāpas netālu no Marsa ziemeļpola. Sausajam ledum sublimējoties jeb no cieta stāvokļa uzreiz pārejot gāzveida stāvoklī, uz sarkanās planētas ir vērojams interesants fenomens.

Smiltis, kas ir tumšākas, no zemledus slāņa tiek iznestas virspusē, veidojot tumšas švīkas un vēdekļveidīgas struktūras. To vērsums liecina par vēja virzienu, kāds valdījis tobrīd, kad veidojušies šie vēdekļi.

Otrā attēlā, ko vēlamies līdzdalīt ar jums, redzama iespējamā nosēšanās vieta Mars Science Laboratory misijai, kuras starts paredzēts 2011. gadā. Ja nu MSL tomēr nosēdīsies kaut kur citur, ir vēl vairākas misijas, par kuru galamērķi varētu kļūt šī neparastā vieta.

Gaišais materiāls, kurš veido tādus kā sažuvušus daudzstūrus, varētu būt kāds hlorīds. Šādi veidojumi ir sastopami arī uz Zemes un liecina, ka pagātnē tur varēja būt ūdens. HiRISE turpinās fotografēt šo apgabalu, lai pārliecinātos, ka nosēšanos tur varētu veikt pietiekami droši.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!