ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Olimpa kalna marsieši


Publicēts: 26.02.2009

Ja jūs, atrodoties orbītā ap Marsu, meklētu sarkanās planētas augstāko kalnu Olympus Mons, kurš atrodas Tharsis apgabalā, tas būtu viegli ieraugāms. Milzenis, kura augstums ir 24 kilometri un diametrs 550 kilometri, nevar paslēpties. Varbūt, ka tieši šajā kalnā ir noslēpušies marsieši, kurus tik ļoti gribam atrast?

Milzīgais vulkāns ir mazliet greizs. Tas ir izstiepts ziemeļrietumu virzienā, bet īsāks dienvidaustrumos. Jaunākajos pētījumus iegūtie dati liek domāt, ka šis šķībums liecina par siltu magmu un, iespējams, pat šķidru ūdeni. Šāds pieņēmums, savukārt, ir labvēlīgs idejai par termofīļiem uz Marsa. Arī uz Zemes šāda tipa baktērijas ir sastopamas vulkānos un to apkārtnē.

Lai arī neviena no orbitālajām stacijām nav piefiksējusi aktīvu vulkānisko darbību, ziemeļrietumu kraujas vecums ir tikai 115 līdz 2 miljoni gadu, kas ģeoloģiskos mērogos ir gluži vai vakardiena. Iespējams, ka kalna dzīlēs joprojām noris vulkāniskas aktivitātes.

Mēģinot izprast Olympus Mons greizo struktūru, Patriks Makgoverns un Džūlija Morgana no Mēness un planētu institūta izveidoja detalizētu vulkāna modeli. Viņi atklāja, ka vienīgais veids, kā kalns varēja iegūt šādu formu, ir, ka laikā, kad vulkāns aktīvi izverda, lava krājās virs māla slāņiem, kuri bija bagāti ar ūdeni.

Ja Marss tiešām ir bijis siltāks un mitrāks, tad tagad šajos slāņos varētu atrasties apslēpti ūdens rezervuāri. Nevar droši teikt, ka tagad ūdens joprojām ir silts un tajā sastopamas dzīvības formas. Šobrīd orbītā ap Marsu nav neviena kosmosa kuģa, uz kura būtu instrumenti, kas tik dziļi varētu ielūkoties zem virsmas, lai meklētu siltuma avotu.

Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!