ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

No Keipjorkas uz Solandera punktu


Publicēts: 21.05.2013

NASA seniors Opportunity ir devies jaunu piedzīvojumu meklējumos. Mazāk kā pirms nedēļas nelielais visurgājējs pārspēja Apollo 17 misijas laikā uzstādīto nobrauktās kilometrāžas rekordu un noslēdza aptuveni 20 mēnešus ilgušo uzturēšanos Cape York.

Šajā reģionā pamanītā sasprēgājušā akmens "Esperance" izpēte atklāja, ka senatnē šajā reģionā ir eksistējusi mitra vide, kas iespējams bija labvēlīga dzīvībai.

"Esperance bija tik svarīga, ka mēs veltījām vairākas nedēļas tās izpētei, lai gan zinājām, ka laiks negaida," teica misijas vadošais pētnieks Stīvs Skvairs no Kornela universitātes.

Misijas inženieri bija aprēķinājuši, ka 2013. gada 20. nedēļa bija pēdējais laiks, lai sāktu braukt Solander Point virzienā, kuru misijas komanda ir izvēlējusies kā vietu, kur nākamo Marsa ziemu pavadīs Opportunity.

"Esperance ir īpaša ne tikai tādēļ, ka tur bijis pietiekami daudz ūdens, lai veidotos māli, bet arī pietiekami, lai izskalotu jonus, kas veidojušies šajās reakcijās, tādejādi ļaujot Opportunity skaidri saskatīt izmaiņas," skaidroja Skots Maklenans no Ņujorkas štata universitātes.

Šī ieža sastāvs būtiski atšķiras no Opportunity agrāk pētītajiem. Tajā ir augstāka alumīnija un silīcija koncentrācija, bet zemāks kalcija un dzelzs daudzums.

Gan Opportunity nākamais mērķis - Solander Point, gan Cape York ir 22 kilometrus plašā Endeavour krātera malas apgabali. Attālums līdz Solander Point ir 2,2 kilometri. Cape York visurgājējs pētīja kopš 2011. gada vidus, kad Opportunity sasniedza Endeavour krāteri pēc aptuveni divus gadus ilgušā pārbrauciena.

"Ņemot vērā pašreizējos Saules paneļu putekļu modeļus, mēs plānojam sasniegt apgabalu ar 15 grādu slīpumu ziemeļu virzienā pirms iestājas sestā Marsa ziema, kuru visurgājējs pavada uz šīs planētas," teica misijas vadītājs Skots Levers no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas. "Solander Point mūs nodrošinās ar nepieciešamo slīpumu un, iespējams, ļaus arī pārvietoties un veikt minimālus novērojumus."

Slīpums ziemļu virzienā uzlabos enerģijas ražošanas efektivitāti Marsa dievidu puslodes ziemas laikā. Saņemtās Saules gaismas minimums iestāsies 2014. gada februārī. Līdz tam laikam Opportunity jānogādā uz piemērotu nogāzi.

Pirmajā pārbrauciena dienā, 14. maijā, Opportunity nobrauca 24,9 metrus. Tikai trīs dienas pirms tam Opportunity pabeidza Esperanca ieža abrāziju un izpēti ar fotokameras un spektrometra palīdzību.

Esperance atsegums tika atklāts Cape York apgabala izpētes laikā. NASA Marsa izpētes orbitālā stacija Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) jau agrāk bija konstatējusi mālu klātbūtni šajā reģionā. Māli parasti veidojas mitrā un ne pārāk skābā vidē. Citos apgabalos agrāk veikto pētījumu laikā Opportunity bija atradis pierādījumus, kas liecināja par mitru, bet ļoti skābu vidi. MRO CRISM spektrometra dati pamudināja misijas komandu veikt šī reģiona izpēti, novirzot turp Opportunity. Šajā apgabalā tika atklāts iežu atsegums, kas tika nodēvēts par "Whitewater Lake", kurā tika konstatēta mālu klātbūtne.

"Ir vērojama plašas, bet vājas Whitewater Lake izmaiņas ūdens klātbūtnes rezultātā, bet daudz intensīvākas gar Esperansa plaisām, pa kurām savulaik varēja plūst šķidrs ūdens," atzina Skvairs. "Ūdens, kas plūda caur šī ieža plaisām, varēja nodrošināt dzīvībai daudz labvēlīgākus apstākļus nekā agrāk atrastie pierādījumi mitras vides pastāvēšanai senākā Marsa vēstures posmā."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!