ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marss 3 dimensijās!


Publicēts: 6.02.2008

Tā nav reklāma jaunai zinātniskās fantastikas filmai par Marsu, bet gan reāli attēli, kuri radīti ar Eiropas kosmosa aģentūras kosmosa kuģi Mars Express.

Kad jūs skatieties uz zemi no augšas, ir grūti saprast, kāds īsti ir virsmas reljefs. ESA modeļos Marsa topogrāfija ir izveidota tā, ka jums rodas sajūta, ka stāvat uz sarkanās planētas virsmas. Virtuāli, protams.

Attēlos redzams Olympus Mons (Olimpa kalns), kas ir Saules sistēmas augstākais kalns, kura virsotne atrodas 26 km augstumā. Virsmas augstuma atšķirības iekrāsotas dažādos toņos.

Agrāk, lai izveidotu šādus attēlus, kosmosa kuģim pār vienu un to pašu vietu bija jālido pāri vairākas reizes. Līdzīgs process notiek cilvēka smadzenēs, kad daudzi attēli tiek sakombinēti un izveidots 3 dimensiju priekšstats par konkrēto objektu.

Mūsdienu tehnoloģijas ļauj izveidot 3 dimensiju attēlus viena pārlidojuma laikā. Uz Marss Express atrodas augstas izšķirtspējas stereo kamera (HRSC), kura izmanto 9 skenēšanas projekcijas. Viena pārlidojuma laikā tiek uzņemti attēli, kurus zinātnieki uz Zemes samontē kopā un izveido topogrāfijas projekciju 3 dimensijās. Papildus tam uz kuģa atrodas arī altimetrs, kas nosaka katra virsmas punkta augstumu ar 10m kļūdas iespēju. Attēlu detalizāciju nosaka kosmiskā kuģa atrašanās augstums orbītā ap Marsu.

Digitālais virsmas modelis zinātniekiem atklāj klinšu augstumu, nogāžu slīpumu un citu virsmas objektu īpašības. Pateicoties 3 dimensiju attēliem, būs daudz vieglāk analizēt Marsa pagātni, kurā iespējams ir plūdis ūdens un izkususi lava.

Marss Express projektu paredzēts turpināt vismaz līdz 2009. gadam.

Attēlus varat aplūkot HRSC mājas lapā.

 

ESA

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 8.02.2008 domāja šādi:

    Saulainajā bērnībā sapņoju, ka pieaudzis varēšu aizlidot uz Marsu vai Venēru (tolaik brāļi Strugucki nedaudz savādāk aprakstīja Venēras klimatu). Pēc visām pazīmēm spriežot nesanāks, nu tad vismaz tīmeklī varu apskatīties Marsa bildītes.

  2. KPax tieši 9.02.2008 domāja šādi:

    Dzimmij, nenokar degunu, tehnoloģijas soļo tik strauji uz prikšu, ka neko nevar zināt...:)Arī mēs vēl uzkāpsim Olimpa kalnā. Nu vismaz varbūt virtuāli...

  3. Reālists tieši 23.04.2008 domāja šādi:

    pilnīgi piekrītu par tehnoloģiju attīstiibu, bet VAI TAVS MAKS TIKS LĪDZI ATTĪSTĪBAI???






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!