ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marss 2008. gadā


Publicēts: 2.01.2009

Kā jau tas ierasts, vēl joprojām atskatāmies uz aizgājušo gadu. Šoreiz par Marsu. 2008. gads bija jaunu un sensacionālu atklājumu gads sarkanās planētas izpētes vēsturē. Ap Marsu un uz Marsa darbojās vesela armija cilvēka radītu robotu, kas fotografēja, mērīja, smaržoja un analizēja mums kaimiņos esošo planētu.

Jau izsenis Marss ir rosinājis cilvēkus domāt vai tur ir dzīvība. Lai arī uz šo jautājumu atbildēt skaidri nevar, šobrīd varam droši teikt, ka reiz uz Marsa ir bijuši labvēlīgi apstākļi dzīvības eksistencei.

2008. gada laikā

  • NASA Phoenix laboratorija nolaidās Marsa ziemeļpola apkaimē 25. maijā un sekmīgi darbojās līdz 2. novembrim.
  • NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) pabeidza divus gadus ilgušo primāro misiju. Projekts tika pagarināts.
  • 2009. gada janvārī piecu gadu darbības jubileju svinēs abi visurgājēji - Spirit un Opportunity.


Gan Phoenix, gan MRO iegūtie dati liecina par ūdens klātbūtni uz sarkanās planētas gan tagad, gan tālā senatnē. Šobrīd ūdens daudzums ir niecīgs un sasalis. Pagātnē šķidrs ūdens uz Marsa ir bijis krietni vairāk. Līdz šim zinātnieki uzskatīja, ka bagātīgie ūdens krājumi uz sarkanās planētas ir pazuduši pēc pirmajiem miljards gadiem Marsa 4,5 miljards gadu ilgajā vēsturē. 2008. gadā ar MRO palīdzību izdevās atrast iespējamos pierādījumus, ka ūdens uz Marsa ir bijis vēl vismaz miljards gadus ilgāk.

Lai arī ir skaidrs, ka ūdens uz Marsa ir bijis, nav zināms, cik labvēlīgi apstākļi ir bijuši, lai izveidotos dzīvība. 2008. gadā iegūtie dati no visurgājēja Opportunity liecina, ka vide bijusi visai sāļa. Pat uz Zemes mītošajiem halofīliem būtu bijis grūti izdzīvot uz Marsa tādos apstākļos. Protams, jāņem vērā, ka Opportunity apskatītais apgabals nav pārāk liels un šo atradumu nevar attiecināt uz visu Marsu. Jāsaka gan, ka arī agrākie visurgājēju atradumie neliecināja par dzīvībai labvēlīgu vidi.

Tomēr situācija nav tik bezcerīga. MRO un arī Phoenix izdevās atkāt, ka tik slikti nemaz nav. Phoenix nolaišanās vietā regolīta reakcija bija bāziska. Piedevām Phoenix laboratorijai izdevās atklāt perhlorāta klātbūtni, kas varētu kalpot kā enerģijas avots Marsa mikrobiem.

Gan Phoenix, gan MRO, gan abi visurgājēji nemitīgi novēroja ne tikai Marsa virsmas īpatnības, augsnes un akmeņu uzbūvi, bet reizi pa reizei pacēla skatu uz atmosfēru, fiksējot mākoņus un putekļu viesuļus. Phoenix bija tā izdevība vērot arī tādas parādības kā sarmu.

Kopumā varētu teikt, ka zināšanas par Marsu 2008. gada laikā ir augušas milzīgā ātrumā. Tomēr sarkanās planētas vēsturē un tagadnē joprojām ir daudz balto plankumu, kurus joprojām palīdzēs aizpildīt abi visurgājēji, MRO, kuriem nākotnē pievienosies MAVEN un Mars Science Laboratory (MSL).

 

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!