ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marsieši vēroja Merkura tranzītu


Publicēts: 13.06.2014

Kamēr zemieši vēl tikai gaida nākamo Merkura tranzītu, marsieši to varēja izbaudīt pilnībā jau šī gada 3. jūnijā. Par to ziņoja un arī lietišķos pierādījumus atsūtīja Zemes pārstāvis uz Marsa - NASA mobilā izpētes laboratorija Curiosity. Šis ir pirmais planētas tranzīts, kāds jebkad novērots no citas planētas virsmas, kā arī pirmā reize, kad izdevies nofotografēt Merkuru no Marsa. Saules sistēmas mazākā planēta redzama kā blāvs pleķis, kas pārvietojas pa Saules virsmu.

"Venēras tranzīti tika izmantoti, lai noteiktu Saules sistēmas izmērus, bet Merkura tranzīti, lai noteiktu Saules izmērus," tranzītu nozīmīgumu uzsvēra Marks Lemons.

Curiosity Mastcam fotografētajos attēlos mēs redzam arī divus Saules plankumus, kuru diametrs ir līdzīgs Zemes izmēriem. Saules plankumi griežas kopā ar Sauli, bet Merkurs pārvietojas ievērojami ātrāk.

Iespējams, ka vēl atceries Venēras tranzītu, kuru varēja vērot uz Zemes 2012. gada jūnijā. Tas bija pēdējais Venēras tranzīts šajā gadsimtā. Toties nākamais Merkura tranzīts, kuru varēs redzēt no Zemes, notiks jau 2016. gada 9. maijā. Venēras un Merkura tranzītus uz Marsa var vērot biežāk, kā arī Marss ir ideāla vieta, kur vērot Zemes tranzītus. Nākamais Merkura tranzīts uz sarkanās planētas būs redzams 2015. gada aprīlī, Venēras - 2030. gada augustā, bet Zemes - 2084. gada novembrī.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!