ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marsa zūdošā atmosfēra


Publicēts: 24.03.2010

Ja Švarcītis būtu zinājis jaunāko informāciju par Marsu un tā atmosfēru, tad filmā Total Recall nebūtu pakļāvis sevi tādām mocībām, lai izkausētu milzīgās ledus rezerves un izveidotu tur cilvēkiem patīkamu vidi, jo ... tas nebūtu uz ilgu laiku.

Zinātniekiem ir izdevies identificēt ļoti spēcīgu Saules radītu supervilni, kas regulāri aizpūš prom Marsa atmosfēru, noturot to retinātu, aukstu un neviesmīlīgu nākotnē iecerētajiem ceļojumiem.

Šie viļņi veidojas, kad vienu Saules vēja plūsmu "noķer" un pastiprina kāda cita, ātrāka daļiņu plūsma no Saules. Tas izraisa tādu kā daļiņu sastrēgumu, kas brāžas pāri Marsam kā milzīgs triecienvilnis.

"Jau labu laiku ir zināms, ka Marss zaudē atmosfēru," teica Niklass Edbergs no Zviedrijas kosmosa fizikas institūta, kas strādā arī Leičesteras universitātē. Šāds process ir iespējams, jo Marsam, atšķirībā no Zemes, nav plaša magnētiskā lauka, kas atvairītu Saules vēju un neļautu tam piekļūt vārīgajai atmosfērai.

Izmantojot Mars Express zondes datus, Ederbergam un viņa kolēģiem ir izdevies noskaidrot šo viļņu cēloņus un efektus.

Sākotnēji Ederbergs identificēja 41 šādu dubulto vilni 2007. un 2008. gadu laikā, sasaistot tos ar koronārās masas izsviedēm, kuras konstatējusi ACE zonde. 36 no šiem viļņiem bija skāruši Mars Express un Marsu.

Kad Ederbergs salīdzināja šos datus, viņš atklāja, ka Marsa atmosfēras zudums ir saistīts ar šiem pastiprinātajiem viļņiem.

Kā rodas dažāda ātruma Saules vējš? Ederbergs uzskata, ka tas izskaidrojams ar reģionu uz Saules, kur notiek daļiņu plūsmas izveidošanās. Tuvāk polārajiem reģioniem veidojas ātrāks vējš, bet ekvatoram - lēnāks.

"Viņi atklāja, ka šajos gadījumos "aizbēg" vairāk atomu," teica Deivs Breins no Kalifornijas universitātes, kurš pēta pavisam citu mehānismu, kurš, kā zinātnieks uzskata, ir atbildīgs par Marsa atmosfēras regulāro pazušanu.

Breins pēta Marsa magnētiskā lauka paliekas. Tiek uzskatīts, ka tās ir kā sargājošas salas, kuru ietekme plešas kosmosā un pasargā atmosfēru šajos apgabalos. Bet vai tā tiešām ir?

"Kad Saules vējš pūš garām Marsam, šie magnētiskie kupoli izstiepjas kā vējrādītāji," skaidroja Breins. Dažreiz tie tiek izstiepti līdzi vēja plūsmai un tiek atrauti kopā ar lieliem Marsa atmosfēras gabaliem.

Vai nu viens, vai otrs, vai pavisam cits mehānisms, bet visi tie uzdod vienu jautājumu - ja Marss regulāri zaudē atmosfēru, tad kā tur joprojām pastāv atmosfēra. Breins uzskata, ka Marsa atmosfēras atjaunošanu nodrošina komētas, polārais sausais ledus un ūdens, kas, iespējams, atrodas zem smilšu kārtas.

Discovery News

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!