ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marsa velni


Publicēts: 18.09.2008

Beidzot iestājusies vasara! Dienas paliek arvien garākas un gaišākas. Temperatūra Saulē sasniedz pat +20 grādus pēc Celsija, lai naktī atkal nokristos uz -90oC. Beidzot ir pietiekami silts, lai uzsāktu āra darbus. Tomēr vasarai ir arī savas negatīvās puses. Reizē ar silto un jauko laiku pamostas Marsa "putekļu velni".

Jā, jā, mēs te nerunāsim par Zemes vasaru, bet gan par to, kas mostas uz Marsa. Jau lasījām, ka visurgājēji Spirit un Opportunity sildās Saules staros un mostas no ziemas miega. Phoenix, kas atrodas tuvu ziemeļpolam, gan sāk slīgt tumsā arvien vairāk un vairāk. Reizē ar Sauli un siltumu uz Marsa pamostas viena no nepatīkamākajām dabas parādībām - putekļu vētras un viesuļi.

Putekļu viesuļi uz Marsa nav tikai viegla vēsmiņa un nedaudz čirkstoša sajūta starp zobiem. Tā nav tikko manāma putekļu kolonna, kas uzvirpo un uzreiz nosēžas. Uz Marsa jūs varat izbaudīt īstus putekļu tornādo, kas paceļas kilometriem augstu un plešas simtiem metru platumā. Sarkanīgi brūnās smiltis un putekļi joņo ar ātrumu, kas ir lielāks par 30 metriem sekundē. Redzamība ir nulle un jūs nožēlojat, ka esat izlīdis no drošas paslēptuves. Putekļi tiek visur, visās škirbās un atverēs. Bailes uzdzen arī mazie zibeņi, kas plaiksnī ap jums un jūsu visurgājēju. Radio sakarus noslāpē statiskie straucējumi un jūs nevarat izsaukt palīdzību.

Tā nav zinātniskā fantastika, ja vien neskaita to daļu, kur jūs it kā atrodaties uz Marsa. Šādas putekļu vētras un viesuļi uz Marsa ir visai parasta parādība.

"Putekļu viesuļa apakšējā daļā esošās smiltis ir vislielākā problēma," pastāstīja Marks Lemons no Teksasas universitātes. "Atmosfēras spiediens uz Marsa ir daudz niecīgāks nekā uz Zemes, tādēļ jūs nejutīsiet lielu vēju. Tomēr daļiņas, kas pārvietojas ar milzīgu ātrumu, jūs nemitīgi bombardēs."

Papildus mehāniskajiem triecieniem, smiltis un putekļi uzlādējas un uzlādē jūsu skafandru, tehniku un rada elektromagnētiskus traucējumus.

Marsa putekļu viesuļi veidojas tāpat kā tuksnešos uz Zemes. "Jums vajag sakarsētu virsmu, lai augsne būtu karstāka par gaisu virs tās," skaidroja Lemons. Karstais, mazāk blīvais gaiss ceļas uz augšu, izlaužoties cauri vēsākā gaisa slānim. Šīs savstarpēji ceļojošās aukstā un vēsā gaisa kolonnas sāk rotēt sākotnēji vertikāli. Ja tām cauri izpūš horizontāls vējš, tas "apgāž šīs konvekcijas šūnas un tās sāk rotēt horizontāli, veidojot vertikālas kolonnas un putekļu viesuļus."

Karstais gaiss, kas ceļas augšup kolonnas centrā, liek gaisa masām rotēt vēl ātrāk, līdz ātrums ir pietiekams, lai paceltu uz augšu putekļus un smilšu graudus. Horizontālais vējš turpina pūst un, lūk, mums ir putekļu viesulis.

"Ja jūs atrastos uz Marsa vasaras vidū, jūs varētu vērot dučiem putekļu viesuļu," piebilda Lemons. Katru dienu, kad ap pulkstens 10 no rīta ir uzsilusi putekļu virskārta, sāk veidoties putekļu viesuļi. Un tie virpuļo līdz 15iem pēcpusdienā, kad virskārta sāk atdzist. Nav zināms cik bieži un ilgi tie spēj pastāvēt, bet Mars Global Surveyor fotogrāfijās bieži vien ir redzamas švīkas, kuras uz Marsa ir atstājuši putekļu viesuļi.

Daži no orbītas fotografētie viesuļi ir milzīgi. To diametrs pie pamatnes svārstās no 1 līdz 2 kilometriem, bet kopējais augstums - 8 līdz 10 kilometri.

Putekļu viesuļos esošie smilšu un putekļu graudi savstarpēji miejiedarbojas un berze rada elektrisko lādiņu. Berzes uzlāde rodas arī ar plēvi saberzējot matus. Tie pēc tam jauki stāv gaisā pat bez cukurūdens. Putekļu viesulī mazākās daļiņas iegūst negatīvu lādiņu. Šie negatīvi lādētie nieciņi ceļas uz augšu, atstājot smagākos, pozitīvi lādētos lejā. Rodas elektriskais lauks. Vai uz Marsa veidojas zibens viesuļa iekšienē? Patlaban to nav izdevies novērot, bet skaidrs ir viens, elektriskais lādiņš varētu radīt īssavienojumus un izlādes.

Kad putekļu viesulis ir aizgājis, jums atliek ņemt slotu un šaufeli... jo smiltis būs visur un tik lielā daudzumā, ka pēc pāris viesuļiem jūs tās negribēsiet vairs redzēt.

Tā kā Marsa putekļu viesuļi ir sastopami pat lielā augstumā, meteorologi uzskata, ka tieši šis mehānisms rada augsto putekļu koncentrāciju atmosfērā. Jāpiebilst, ka šie putekļi var pārnest negatīvo lādiņu uz atmosfēras augšējiem slāņiem.

"Agrīnie jūrasbraucēji saprata, ka viņu kuģiem jāspēj izturēt ekstrēmus laikapstākļus," piebilda Viljams Farrels no NASA. "Projektējot Marsa kosmosa kuģi vai visurgājēju, mums jāpārzin Marsa ekstēmākās parādības, arī putekļu vētras un viesuļus."

NASA

Komentāri

  1. dzimmijs13 tieši 19.09.2008 domāja šādi:

    Nekas, mēs esam izturīgi "kukaiņi". Ne to vien pārdzīvosim.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!