ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lavīna uz Marsa


Publicēts: 4.03.2008

Marsa ziemeļpols mostas no ziemas miega un viens no atmodas signāliem ir milzīgas ledus un klinšu lavīnas. Vienu no tādām 2008. gada 19. februārī izdevās nofotografēt NASA zondei MRO, kas riņķo ap sarkano planētu.

Nogruvums tika novērots gar krauju, kas atrodas tuvu ziemeļu polārajam reģionam un kur uz virsmas ir sastopams ledus lielā daudzumā. Krauja ir aptuveni 700 metrus augsta un tās slīpums ir 60 grādi. Attēlā, kas iegūts ar HiRISE kameru redzama ledus, klinšu un putekļu lavīna, kas veļas lejup pa nogāzi. Mākonis ir aptuveni 180 metrus plats.

Marss nav planēta, uz kuras izmaiņas notiek bieži. Aina kādu mēs redzam tagad, praktiski nemainīga ir pastāvējusi miljoniem gadu. Marsam nav biezas atmosfēras, kas erodē tā virsmu. Nav arī ūdens. Tā kā Marsa kodola aktivitātes ir samazinājušās vai varbūt apstājušās pavisam, planēta ģeoloģiski ir neaktīva.

Kas tad izraisa lavīnas uz Marsa? Visticamākais iemesls un būtiskākais faktors ir sezonālās maiņas, kad kūst ledus, kas satur kopā augsnes virskārtu. Sasalšanas un atkušanas atkārtoti procesi "sašķeļ" klintis. Iespējams, ka kraujas tuvumā ir nokritis kāds neliels meteorīts vai notikusi mini zemestrīce. Tā kā šādas lavīnas pavasara periodā notiek visai bieži, tad tā varētu būt arī ķēdes reakcija, kad kādas citas lavīnas vibrācijas izraisa nākamo lavīnu.

NASA tuvāko desmit gadu laikā plāno papildināt Marsa izpētes arsenālu ar vairākiem automatizētiem kosmosa kuģiem un visurgājējiem.

2008. gada 3. martā tika publicēti aptuveni 2400 HiRISE fotoattēli, kuru starpā bija arī lavīnas fotouzņēmumi. Vēl viens ievērības cienīgs MRO fotoattēls ir Zemes fotogrāfija no Marsa, kurā iespējams saskatīt Dienvidamerikas rietumu krastu.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!