ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kur paslēpies metāns uz Marsa?


Publicēts: 20.09.2013

Metāns ir viens no visbiežāk sastopamajiem ogļūdeņražiem Saules sistēmā. Tas var veidoties gan neorganiskos, gan organiskos procesos. Tādēļ fakts, ka uz Marsa agrāk bija izdevies konstatēt metāna klātbūtni, sniedza kaut nelielas cerības "marsiešu" piekritējiem. Tomēr NASA Marsa izpētes visurgājējam Curiosity metānu līdz šim Marsa atmosfērā nav izdevies konstatēt.

Curiosity sešas reizes veica Marsa atmosfēras analīzes laika posmā no 2012. gada oktobra līdz 2013. gada jūnijam. Nevienā no paraugiem metāns netika konstatēts. Ņemot vērā izmantotā instrumenta jutīguma slieksni un faktu, ka metāns atmosfērā netika konstatēts, zinātnieki secināja, ka metāna daudzums Marsa atmosfērā nav lielāks kā 1,3 daļas no miljarda.

"Šis svarīgais atradums mums palīdzēs daudz labāk organizēt Marsa iespējamās dzīvības meklējumus," pastāstīja Maikls Maijers. "Tas samazina iespēju, ka mūsdienās uz Marsa dzīvo metānu ražojošas baktērijas, bet tas attiecas tikai uz viena tipa mikrobu metabolismu. Kā zināms, uz Zemes ir ļoti daudz mikroorganismu, kas neražo metānu."

"Tas būtu aizraujoši, ja būtu izdevies atrast metānu, bet mēs esam pārliecināti par mērījumu pareizību un zināšanu progress ir tas, ka ir svarīgāks," piebilda pētījuma vadītājs Kriss Vebsters no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas. "Mēs veicām mērījumus sākot no Marsa pavasara līdz vēlai vasarai, bet metānu neizdevās konstatēt."

Vebsters ir Curiosity SAM (paraugu analizātors) instrumenta spektrometra vadošais pētnieks. Šo spektrometru iespējams noregulēt tā, lai ar to varētu uztvert metāna klātbūtni. SAM laboratorija spēj arī koncentrēt gāzi. Šo metodi visurgājēja komanda izmantos turpmākajos pētījumos, lai mēģinātu konstatēt metānu, ja tā koncentrācija ir mazāka nekā viena daļa no miljarda.

Metāns ir veidots no viena oglekļa atoma, kuram piesaistīti četri ūdeņraži. Agrākajos ziņojumos tika vēstīts par metāna koncentrāciju, kas atsevišķās vietās uz Marsa sasniedza pat 45 daļas no miljarda. Šie pētījumi, kas veikti analizējot Marsa atmosfēru no orbītas augstumiem vai pat ar teleskopiem no Zemes, rosināja diskusijas par iespējamajām dzīvības formām uz Marsa. Savukārt Curiosity dati neapliecina šos rezultātus, pat ņemot vērā faktu, ka metāns ir izkliedējies globāli un tā koncentrācija ir samazinājusies.

"Nav zināma mehānisma, kā metāns varētu pazust no atmosfēras tik strauji," skaidroja pētījuma līdzautors Sušils Atreija no Mičiganas universitātes. "Metāns ir stabils. Tam Marsa atmosfērā vajadzētu saglabāties simtiem gadu. Ja nav iespējas metānu izvākt no atmosfēras ātrāk, tad mūsu mērījumi liecina, ka atmosfērā nav nonācis metāns, nedz bioloģiskā, nedz ģeoloģiskā, nedz meteorītu atnesto organisko vielu ultravioletās degradācijas procesu rezultātā."

Curiosity instrumentiem šobrīd varētu paslīdēt garām nepamanīts metāna daudzums, ja gadā atmosfērā ieplūstu 10 līdz 20 tonnas šīs gāzes. Tas ir aptuveni 50 miljonus reižu mazāks apjoms, kāds katru gadu ieplūst Zemes atmosfērā.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!