ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Krāsainie velni


Publicēts: 16.07.2009

Ja jūs paraugaties uz šo fotogrāfiju, tad šķiet, ka tā ir kāda kļūda. Apakšējā attēla daļa tiešām atgādina Marsu, bet tas, kas redzams augšpusē, vairāk izskatās pēc nepilnības attēla iegūšanas vai apstrādes procesā.

2009. gada 27. maijā Marsa visurgājēja Spirit panorāmas kamera Pancam fotografēja Marsa ainavu, izmantojot dažādus krāsu filtrus, kamēr pāri kameras redzeslaukam virzījās putekļu viesulis jeb putekļu velns.

Apakšējā attēla daļa ir statiska un sakombinējot visus filtrus, izveidojas mums pazīstamā iesarkanīgā Marsa ainava. Virpuļi savukārt ir noķerti atsevišķos uzņēmumus, tādēļ tie nav sakombinējušies, bet ir redzami dažādās krāsās, parādot kā putekļu vētra ir pārvietojusies.

Putekļu velni ir parādība, kas novērojama gan uz Marsa, gan uz Zemes, uz kuras tie rodas, kad Saule sasilda augsnes virskārtu, izveidojot siltu gaisa slāni tieši virs tās. Siltais gaiss ir mazāk blīvs nekā aukstākais slānis virs tā. Siltais gaiss ceļas augšup, veidojot virpuļojošu gaisa straumi, kas līdzi paceļ smalkus putekļus. Šo vertikālo gaisa plūsmu horizontālajā plaknē pārvieto lokālie vēji.

Kopš Spirit darbojas uz Marsa, tas ir reģistrējis vairāk kā 650 putekļu virpuļus.

Ja jums ir pieejamas 3D brilles, varat mēģināt izbaudīt Marsa virpuli trijās dimensijās.

 

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!