ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no vecā Opportunity


Publicēts: 25.01.2014

Jaunākie dati, kurus savācis ilggadējais NASA darbinieks uz Marsa, liecina, ka vēl pirms skābajiem un okisdējošajiem apstākļiem, par kuriem norādīja agrāk pētītie ieži, uz sarkanās planētas valdījis mērenāks un mums pazīstamajām dzīvības formām piemērotāks klimats. Pētījuma vadītājs Rejs Arvidsons no Vašingtona universitātes (ASV) uzskata, ka tas ir viens no nozīmīgākajiem atklājumiem, kopš Opportunity darbojas uz Marsa.

"Šie ieži ir vecāki par tiem, kurus mēs analizējām agrāk, un tie atklāj daudz labvēlīgākus apstākļus mikrobiem nekā jebkurš paraugs, kurus Opportunity ir pētījis pirms tam," teica Arvidsons.

Opportunity komanda nupat atzīmēja visurgājēja darbības desmitgadi. Zinātnieki uzskata, ka nelielā visurgājēja darbs palīdz labāk izprast Marsu un gatavoties cilvēku izkāpšanai uz sarkanās planētas 2030. gados.

Sākotnēji tika plānots, ka Opportunity misija ilgs tikai trīs mēnešus. Kopš nolaišanās uz sarkanās planētas 2004. gada 24. janvārī ir pagājuši jau desmit gadi un visurgājējs kopumā ir nobraucis 38,7 kilometrus.

Lai atrastu interesantus akmeņus, Opportunity vadības komanda veica nelielu apli pa Matijeviča pakalnu, kas ir vieta Endeavour (Pūļu) krātera malā. Meklējumos palīdzēja orbitālās zondes Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) minerālu kartēšanas instruments. MRO zonde Marsu sasniedza tikai 2006. gadā, kad pēc sākotnējiem plāniem Opportunity misijai jau sen bija jānoslēdzas.

2010. gada sākumā minerālu kartēšanas instruments konstatēja Matijeviča pakalna apvidū mālus, kas pazīstami kā ar dzelzi bagāti smektīti. Opportunity komanda izvirzīja mērķi izpētīt šos minerālus dabiskos apstākļos, lai noskaidrotu, kur tie atrodams, kā tie ir izvietoti attiecībā pret citiem minerāliem un reģiona ģeoloģiskajiem slāņiem. Zinātnieki uzskata, ka mitrie apstākļi, kādos veidojies ar dzelzi bagātais smektīts, pastāvējuši vēl pirms izveidojās krāteris aptuveni 4 miljardu gadu senā pagātnē.

"Jo vairāk mēs pētam Marsu, jo interesantāks tas kļūst. Pēdējie atklājumi ir sava veida dāvana, kas sakrīt ar Opportunity darbības desmitgadi," teica NASA Marsa izpētes programmas vadošais pētnieks Maikls Meijers. "Mēs atklājam arvien vairāk vietas, kur redzam mitrākus un siltākus apstākļus Marsa pagātnē. Tas mudina turpināt meklēt pierādījumus Marsa pagāntnē iespējams eksistējušajām dzīvības formām."

Opportunity ir labā stāvoklī un zinātnieki cer, ka arī turpmāk ar nelielā visurgājēja palīdzību izdosies atrast daudz vērtīgas un interesantas informācijas par Marsu.

"Pēdējā desmitgadē visurgājēji ir pārvērtuši Marsu par mūsu darbavietu, mūsu tuvāko apkārtni," teica NASA Marsa izpētes visurgājēju projekta vadītājs Džons Kallass. "To darba mūžs un nobrauktie attālumi ir iespaidīgi. Tomēr vēl svarīgāki ir atklājumi un paaudzes, ko tie ir iedvesmojuši."

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!