ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunumi no HiRISE


Publicēts: 8.05.2010

NASA zondes Mars Reconnaissance Orbiter jaunākajos HiRISE kameras attēlos redzamas neparastas Marsa ainavas - klajumi, deformēti krāteri, tumšas kāpas un smiltis dažādās krāsās.

Pirmajā attēlā redzamā aina atgādina uz Zemes sastopamos ledājus. Visticamāk šeit materiāls ir viskozi plūdis no attēla apakšdaļas, kur sakrājies ūdens ledus. Augšējā labajā stūrī redzamie veidojumi liecina, ka plūsma tur ir kļuvusi lēnāka, izveidojot plūsmai perpendikulāru rievojumu. Marsa ledājus klāj putekļu un citu atlūzu kārta, kas apslēpj zem tās esošo ledu. Uz Zemes šādas atlūzu plūsmas tiek sauktas par klinšu ledājiem.

Otrajā attēlā redzams krāteris Tyrrhena Terra reģionā, kurā ar CRISM instrumentu tika atklāti māli. Krātera rietumu daļā redzamas zvaigžņveida kāpas. Tās parasti veidojas tad, kad vēji pūš no dažādiem virzieniem, kas raksturīgs krāteriem. Tādejādi veidojas zvaigžņveida jeb daudzstūru kāpas.

Trešajā attēlā redzamais neparastais veidojums ir kāda sena krātera siena, kuru stipri pabojājis erozijas process. Redzamas lūzuma vietas, gar kurām izveidojušās dažāda izmēra bedrītes. Iespējams, ka krātera pamatnē zem smilšu un atlūzu kārtas atrodas ledus slānis. Veidojoties plaisām, ledus tika atsegts un sublimējās atmosfērā. Tādejādi plaisas padziļinājās. Palielinoties "ledus alām", ar laiku virskārtas materiāls iebrūk uz iekšu, veidojot attēlā redzamās bedres.

Ceturtajā attēlā redzams putekļu nogruvums uz Olympus Mons nogāzes. Putekļu nogruvumi ir bieži sastopama parādība uz Marsa, bet šī ir neparasti plata. Visticamāk, ka šo plūsmu ir izraisījusi kāda meteorīta sadursme.

Piektajā attēlā ir redzams Stokes, kas ir liels krāteris, kura diametrs ir aptuveni 60 kilometri. Tas atrodas Marsa ziemeļu līdzenumos. Attēlā redzama daļa no krātera centrālā pacēluma. Ziemeļu līdzenumus parasti klāj lava un nosēdumi, tādēļ krāteri ir laba vieta, kur iespējams pētīt dziļāko iežu atsegumus. Stokes krātera centrālo pacēlumu veido dažādu nokrāsu drupu ieži. Krāterī redzamas arī tumšas kāpas.

Pēdējā attēlā redzami Utopia Planitia daži deformēti krāteri, kuru malas vairs nav apaļas, bet elipsveida un pat daudzstūrainas. Patlaban gan nav skaidrs, vai neparastās formas ir slīpa trieciena sekas, vai arī krāterus ir deformējis erozijas process. Šis reģions ir īpaši interesants, jo uz virsmas ir novēroti smilšu un iežu daudzstūri, kas liecina, ka zem virskārtas atrodas ledus.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!