ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunas rētas Marsa sejā


Publicēts: 10.02.2009

Vīriešus rētas tikai rotājot, kur nu vēl tādu pārstāvi kā pašu kara dievu Marsu. Jaunākie HiRISE attēli mums atklāj pavisam svaigu triecienu pēdas, kuras tur atstājis kāds bolīds.

Kad MRO CTX komanda atrod jaunu krāteri uz Marsa, viņi lūdz HiRISE komandai nofotografēt šo reģionu, lai detalizēti izpētītu trieciena cēloni un izmērītu krāterus.

Krāteru kopas ir visai tipiska parādība, kad nelieli objekti, kuru diametrs nepārsniedz 1 metru, sadalās Marsa atmosfērā un nokrīt, izveidojot krāterus. Krāteru kopas vidējais diametrs ir daži simti metru. Attēlā redzamā kopa radusies laika posmā no 2003. gada maija līdz 2007. gada septembrim. Pirmo reizi to pamanīja kā tumšu plankumu 2008. gada martā uzņemtajos CTX attēlos. Izpētot agrākos attēlus, izrādījās, ka šī sadursmes vieta ir daļēji redzama arī kādā 2007. gada septembra uzņēmumā.

Ir zināms, ka šis tumšais plankums nav redzams Mars Odyssey THEMIS kameras attēlos, kuri fotografēti 2003. gada maijā. Tādejādi tiek pieņemts, ka trieciens radies kaut kad starp 2003. gada maiju un 2007. gada septembri. Melnie plankumi liecina par to, ka atsegti Marsa putekļu zemākie slāņi. Līdz šim šādas sadursmes vietas ir atklātas tikai tajos sarkanās planētas apgabalos, kuri ir bagātīgi klāti ar putekļu slāni.

Lai arī mazi krāteri nav eksotiska parādība uz Marsa, šī kopa ir neparasta. Ja jūs aplūkojat attēlu uzmanīgi, tad pamanīsiet, ka starp lielākajiem krāteriem skaidri iezīmējusies tumša svītra. Iespējams, ka brīdī, kad bolīds atmosfērā sadalījās, izveidojās divi, izmēros līdzīgi objekti, kuri nokrita salīdzinoši tuvu viens otram. Tādejādi abu radītais triecienvilnis un izmestais materiāls mijiedarbojās, radot šo īpatnējo līniju.

Marsa atmosfērā gada laikā nonāk un sadalās simtiem šādu objektu. Lielākā daļa sasniedz planētas virsmu. Arī Zemi bombardē līdzīgs skaits dažādu atlūzu, tomēr, pateicoties biezajai atmosfērai, tikai neliela daļa sasniedz virsmu.

HiRISE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!