ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jaunākie Fobosa portreti


Publicēts: 15.03.2010

Šodien publicēti jaunākie Marsa pavadoņa Fobosa portreti, kurus 2010. gada 7. martā safotografēja Eiropas kosmosa aģentūras zonde Mars Express. Attēlu izšķirtspēja ir 4,4 metri uz pikseli.

Mars Express ap sarkano planētu riņķo pa elipsveida polāro orbītu. Tādejādi reizi piecos mēnešos zonde pielido tuvāk Fobosam. Tā ir vienīgā zonde, kas var pielidot pietiekami tuvu šim neparastajam Marsa pavadonim.

Līdzīgi kā Mēness, Foboss pret Marsu vienmēr ir pavērsts ar vienu un to pašu pusi. Nofotografēt tā neredzamo pusi iespējams tikai tad, ja zonde aizlido garām Fobosam, ko Mars Express arī paveica 2010. gada 7., 10. un 13. martā.

Foboss ir neregulāras formas objekts - 27x22x19km. Tā izcelsme joprojām nav izpētīta. Tas ir līdzīgs oglekļa C tipa asteroīdiem un, iespējams, ka Marss savu pavadoni ir aizņēmies no asteroīdu joslas. Tomēr nav skaidrs pats "noķeršanas" mehānisms, nedz arī pavadoņa atrašanās orbītā ap Marsa ekvatoriālo plakni. Pastāv arī hipotēze, ka Foboss ir veidojies vienlaicīgi ar pārējiem Saules sistēmas objektiem no planetārā putekļu un gāzes diska.

2011. gadā Krievijas kosmosa aģentūra ir ieplānojusi Phobos-Grunt misiju, kas dosies uz šo pavadoni, nosēdīsies tur, iegūs paraugu un nogādās to atpakaļ uz Zemi.

Drošības apsvērumu dēļ nosēšanās vietas tika izvēlētas Fobosa "tumšajā" pusē, kas arī tika nofotografētas vienā no pārlidojumiem. Eiropas kosmosa aģentūras sakaru un kontroles stacijas piedalīsies Phobos-Grunt misijā, nodrošinot datu uztveršanu.

Mars Express veiks lidojumus garām Fobosam līdz par marta beigām.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!