ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Holdena krātera ezers


Publicēts: 6.03.2008

Holdena krāteris atrodas uz Marsa. HiRISE pēdējie fotoattēli liek domāt, ka kādreiz tur iespējams ir bijis ezers, kura mierīgie viļņi reiz apskalojuši Holdena krāteri. Zinātnieki pieļauj, ka šie ezera ūdeņi ir bijuši apdzīvojami.

"Holdena krāterī ir vislabākie ezera nogulu atsegumi un milzu drupu ieži," pastāstīja HiRISE komandas dalībnieks, profesors Alfrēds Makevens. Abi paraugi satur minerālus, kas veidojušies ūdens klātbūtnē un liecina par iespējami apdzīvojamu vidi. Šī būtu izcila vieta, kurp nosūtīt visurgājēju, lai noskaidrotu vai uz Marsa kādreiz ir bijusi dzīvība vai vismaz tai labvēlīgi apstākļi.

Holdena krāteris ir izveidojies vecākā sadursmes vietā - Holdena baseinā. Pirms izveidojās Holdena krāteris, milzīgi kanāli caurvija Holdena baseinu un izveidoja tur nosēdumus. Brīdī, kad meteorīts ietriecās Holdena baseinā, milzīgi klints bluķi tika uzsviesti gaisā un nokrita atpakaļ, izveidojot milzu drupu iežus - sadragātu milzu klints bluķu un mazāku daļiņu konglomerātus. Vismaz 5% no nosēdumiem, kas izveidojušies virs drupu iežiem, ir māli. Mālu izcelsme ir neskaidra, bet māls iespējamā ezera vietā varētu atklāt kāda vide bijusi uz Marsa.

Tomēr mālu slānis nav vienīgais interesantais atklājums, ko zinātnieki saskatīja HiRISE uzņēmumos. Māliem bagātie slāņi tā arī paliktu apslēpti, ja vien Holdena krātera malas nesagrautu milzīgās ūdens masas, kas sev līdzi parāva klints bluķus, kas bija ne mazāki par 70-80 m diametrā.

Pirmais ezers, kura laikā radās māla nogulsnes, varēja pastāvēt tūkstošiem gadu. Turpretīm otrs ezers, kas izveidojās sabrūkot krātera malām, pastāvēja tikai dažus simtus gadu.

Novērojumi liecina, ka māli iespējams radušies pirms Holdena krātera izveidošanās. Holdena krāteris ir viena no potenciālajām nosēšanās vietām, kurp varētu doties NASA Marsa zinātnes laboratorija, kuras starts paredzēts 2009. gadā. Pagaidām visas liecības par ūdeni uz Marsa ved uz planētas senatni. Ir skaidrs, ka ūdens reiz ir plūdis pa Marsu, bet iespējams, ka tie ir bijuši tikai īsi brīži, kas sekojuši katastrofām.

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!