ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Foboss tikai 67 kilometru attālumā


Publicēts: 8.03.2010

Naktī no 3. uz 4. martu Marsa pavadonim Fobosam tikai 67 kilometru attālumā garām pabrāzās Eiropas kosmosa aģentūras zonde Mars Express. Dati, kas savākti šī pārlidojuma laikā palīdzēs atminēt ne tikai Fobosa noslēpumus, bet arī ieskatīties citu otrās paaudzes pavadoņu izcelsmē.

Foboss ir noslēpumains. Tas izskatās kā ciets un blīvs objekts, bet iepriekšējos pārlidojumos savāktie dati liecina, ka tas nav tik blīvs, lai būtu vienmērīgi pildīts. Tam vajadzētu būt vismaz 25-35% porainam.

Šis pārlidojums bija pietiekami tuvs, lai zinātnieki iegūtu visprecīzākos datus par Fobosa gravitācijas lauku.

Radioviļņi kosmosā pārvietojas ar gaismas ātrumu. No kosmosa kuģa līdz Zemei tonakt tie ceļoja 6 minūtes un 34 sekundes. Signāls bija spēcīgs un stabils. To spēja uztvert pat radioamatieri.

Šobrīd ir apkopoti visi dati un var sākties to analīze. Vispirms tiks noskaidrots pavadoņa blīvums, lai zinātnieki varētu noteikt, cik daudz "tukšumu" ir Fobosa iekšienē.

"Iespējams, ka Foboss ir Saules sistēmas otrās paaudzes objekts," teica Martins Pācolds no Ķelnes universitātes.

Otrās paaudzes objekts ir veidojies no atlūzām jau pēc Marsa izveidošanās, nevis vienlaicīgi ar sarkano planētu. Saules sistēmā ir vēl daži šādi objekti, kuri tiek uzskatīti par otrās paaudzes pavadoņiem. Piemēram, Jupitera pavadonis Amalteja.

Lai arī kāda būtu pavadoņa izcelsme, tas ir lemts iznīcībai, jo lēnām tuvojas Marsam un kādā brīdī planētas gravitācija to saraus gabalos.

"No atlūzām tas ir nācis, par atlūzām tas pārvērtīsies," piebilda Pācolds.

Kamēr tas nav noticis, vēl ir laiks izpētīt Fobosu.

Šis lidojums bija viens no 12 plānotajiem, kuri tiek veikti 2010. gada februārī un martā. Iepriekšējo divu pārlidojumu laikā darbojās radars, ar kura palīdzību zinātnieki centās ielūkoties pavadoņa iekšienē. Turpmākajos pārlidojumos tiks fotografēta Fobosa virsma, lai iegūtu augstas izšķirtspējas attēlus.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!