ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Fobosa skalpēšana


Publicēts: 26.12.2013

2013. gada 29. decembrī Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) kosmiskais aparāts Mars Express palidos garām Marsa pavadonim Fobosam tikai 45 kilometru attālumā. Tas ir tik tuvu, ka fotografēt nebūs iespējams. Tā vietā zonde reģistrēs informāciju par pavadoņa gravitācijas lauku, palīdzot zinātniekiem izpētīt Fobosa iekšējo struktūru.

Kosmiskajam aparātam lidojot garām Fobosam, pavadoņa gravitācija izmainīs trajektoriju un ātrumu. Šīs niecīgās izmaiņas būs "redzamas" radiosignāla novirzē no teorētiski gaidāmā, kāds izskatītos signāls, ja kosmisko aparātu neietekmētu Fobosa gravitācija. Apstrādājot šo informāciju, iespējams aprēķināt pavadoņa masu un tā blīvumu.

Agrāko pārlidojumu, tai skaitā arī 2010. gada martā notikušā, kad Mars Express palidoja garām Fobosam tikai 67 kilometru attālumā, rezultātā ir izdevies noskaidrot, ka pavadonis visticamāk ir salipušu atlūzu veidojums, kura dzīlēs starp atsevišķiem lielākiem blokiem ir tukšumi.

27x22x18 kilometrus lielā pavadoņa struktūras izpēte ļaus noskaidrot, no kurienes Marss ieguvis šādu pavadoni, gan tā "brāli" Deimosu, kas riņķo ap Marsu tālākā orbītā.

Vadošās teorijas izvirza divas versijas. Vienā no tām abi pavadoņi ir Marsa gravitācijas noķerti asteroīdi, bet otrajā tie izveidojās no atlūzām, kuras tika izsviestas orbītā ap Marsu, lieliem objektiem saduroties ar planētu.

"Veicot ar Mars Express tuvus pārlidojumus garām Fobosam, mēs varam atrisināt šo noslēpumaino pavadoņu izcelsmes mīklu," pastāstīja EKA Mars Express projekta zinātnieks Olivjērs Vitasse.

Papildus gravitācijas lauka pētījumiem, kosmiskais aparāts analizēs, kā pavadoņa virsmu ietekmē Saules vējš.

"Mars Express atradīsies gandrīz vai rokas stiepiena attālumā no Fobosa virsmas," paskaidroja Mars Express operāciju vadītājs Maikls Deniss. "Mēs jau vairākus mēnešus veicam manevrus, lai novirzītu kosmisko aparātu vajadzīgajā trajektorijā, un kopā ar virszemes stacijām esam gatavi veikt ļoti precīzus Fobosa mērījumus."

Lai veiktu precīzus mērījumus, jānosaka kosmiskā aparāta un pavadoņa atrašanās vieta. Vairākas nedēļas pirms un arī pēc pārlidojuma augstas izšķirtspējas stereo kamera fotografēs Fobosu uz zvaigžņu fona, tādejādi atrašanās vieta tiks noteikta vēl precīzāk. Virszemes stacijas sekos katram Mars Express "solim" 35 stundu garajā pārlidojumā, reģistrējot datus gan pirms vistuvākā punkta, gan tā brīdī, gan arī pēc tam.

"Mars Express iegāja orbītā ap Marsu tieši pirms desmit gadiem, tādēļ šis ļoti tuvais pārlidojums ir lielisks veids, kā atzīmēt šo jubileju," piebilda Vitasse.

ESA

Komentāri

  1. Guigo tieši 26.12.2013 domāja šādi:

    mm, te uzprasās uz conspiracy teoriju :D pavadoņa iekšienē ir tukšumi, un to no tuvuma nevarēs nofotografēt, ož pēc mākslīga objekta :D

  2. vēer tieši 26.12.2013 domāja šādi:

    Cerams, ka pēkšņi nenomirs "no vecuma" vai vēl kādām kosmiskām kaitēm, pirms būs pietuvojies pavadonim. Kā reiz konspirologu iecienīts temats - Marss un tā pavadoņi un likstas ap Marsa orbītu.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: